Tulip Computers laat beslag leggen op de gelden die de Nederlandse Staat heeft gereserveerd voor ontwikkelingshulp. De onderneming heeft tot deze actie besloten omdat de Nederlandse overheid niet meewerkt aan de uitvoering van het door een Nederlandse rechter gewezen vonnis inzake ontwikkelingshulp aan Bangladesh.
In 2000 is Tulip Computers in overleg met het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking een project in Bangladesh begonnen dat tot doel had 7700 leerkrachten te trainen in informatie technologie. Tulip Computers zou hiervoor 11.000 computers met randapparatuur leveren en de cursussen voor de leerkrachten verzorgen. Het project had een totale omvang van ongeveer twintig miljoen euro.
Ontwikkelingssamenwerking heeft deze prijs marktconform bevonden, na advies van externe experts. De Nederlandse overheid zou de helft van de projectkosten (tien miljoen euro), betalen. De rest kwam voor rekening van Bangladesh zelf.
Nadat er een regeringswisseling in Bangladesh had plaatsgevonden, werd aan Tulip Computers gemeld dat de reeds afgesproken prijs te hoog zou zijn en men niet bereid was tien miljoen op tafel te leggen. Men wilde derhalve het contract opzeggen.
Tulip Computers is vervolgens naar de rechter gestapt en is in mei 2003 in het gelijk gesteld: het contract werd ontbonden en de regering van Bangladesh moest Tulip Computers een vergoeding van 4,2 miljoen euro betalen voor de gemaakte kosten (inmiddels is dit bedrag met rente en kosten gestegen tot vijf miljoen).
Ondanks het feit dat er sprake was van een overeenkomst naar Nederlands recht, en de rechter Tulip Computers in het gelijk had gesteld, weigert de Nederlandse overheid tot vandaag mee te werken aan de uitvoering van de rechterlijke uitspraak.
Bangladesh ontvangt aan ontwikkelingshulp ruim dertig miljoen euro per jaar. De Nederlands overheid is één van de grootste donoren van Bangladesh. Op grond van het internationale recht is het mogelijk beslag te laten leggen op gelden die aan Bangladesh betaald worden door derden, teneinde een schuld te innen. Tulip Computers heeft nu besloten van dit recht gebruik te maken.
Ik vind het schandalig hoe u tulip neerzet in de titel. Uit de tekst blijk eerder dat tulip in het verleden heeft geprobeerd bij te dragen aan de ontwikkelingshulp.
De titel is inderdaad schandelijk en zou wel is mogen worden aangepast !
Tullip staat is haar gelijk en zou de steun van de Nederlandse Staat moeten krijgen ipv tegenwerking !
Ongelofelijk dat Tulip het lef heeft om over de rug van een derdewereld land zijn winsten probeert op te krikken.
Natuurlijk kun je zeggen afspraak is afspraak, maar niet op deze manier als je mij vraagt. Over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen gesproken.
Bah, bah en nog eens bah!
De titel van dit artikel is niet in overeenstemming met de werkelijkheid en bovendien niet met uw eigen tekst. Bij een regeringswisselings in Bangladesh heeft de nieuwe regering het contract met Tulip even ter zijde geschoven. Dit ondanks 50% subsidiering van onze staat voor dit project. Indien elk land bij een regeringswisseling zo handelt is het einde snel zoek en kan grote schade aan ons bedrijfsleven (notabene de bron van alle ontwikkelingsgelden) onstaan. Tulip is inmiddels door deze actie van Bangladesh is liquiditeitsproblemen gekomen. Bovendien heeft de rechter gesproken. En dat is niet voor niets.