Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Maken mainframes een comeback? Is KPN nu klaar met reorganiseren? Wát voor commissie?
Maken mainframes een comeback?
…alweer? Eens in de drie jaar is er een nieuwe generatie jonge it-verslaggevers die alert vaststellen dat het mainframe zijn comeback maakt. Hun artikelen beginnen aldus: ‘Een paar jaar geleden nog leek het mainframe een bedreigde soort, maar…’
Feit is dat het mainframe nooit ook maar een seconde is weg geweest. Natuurlijk, veel computerinnovatie geschiedde vanaf de jaren tachtig op het Unix- en pc-platform. Maar multinationals bleven ondertussen wel een groot deel van hun bedrijfskritische toepassingen op mainframes draaien. Wie enkele decennia omzetresultaten van IBM’s mainframepoot op een rijtje legt, krijgt nooit het idee dat hier een technologietak wegkwijnt. Het laatste jaar zit de omzet zelfs weer flink in de lift. De mainframe-omzet van marktleider IBM zal dit jaar uitkomen tegen de zes miljard dollar.
Leken de investeringen in het platform in de jaren negentig nog enigszins het karakter te hebben van een levensverlengende operatie, inmiddels wordt zelfs gesproken over nieuwe markten. Elke nieuwe generatie dinosaurussen is niet alleen sneller en scherper geprijsd, maar vooral ook meer open en breder inzetbaar. IBM en Unisys leveren nu mainframes die overweg kunnen met Linux en Java; en IBM levert zijn gehele reeks middleware en managementproducten, waaronder de Websphere-familie, Tivoli en Notes op al zijn platforms.
Tot voor kort was de klantenkring stabiel; zelden kwam er een nieuwe gebruiker bij. Maar in China ziet Big Blue ineens enorme afzetmogelijkheden. De reden? China is zowel het land van de grote getallen als van de centrale regie. Mainframes dus.
Is KPN nu klaar met reorganiseren?
… nee, dat houdt niet meer op. Ondanks de goede bedrijfsresultaten kondigde KPN deze week weer een forse reorganisatie aan. Dat zal niet de laatste zijn. De financiële basis van de vaderlandse telefoonmaatschappij is de vaste telefonie. Daar zit de klad in en dat zal de komende jaren alleen maar erger worden. De traditionele markt wordt uitgehold. Steeds meer Nederlanders hebben enkel nog een mobiele telefoon, er is de heftige prijsconcurrentie van de carrierselect-bedrijven en ten slotte is er de dreiging van internettelefonie. De opmars van ip-telefonie gaat vroeg of laat alle telefoonmaatschappijen in het hart raken. KPN zal er noodgedwongen ook zelf mee komen, maar de markt zal moeten worden ontgonnen door de kabelmaatschappijen. Of zij de Nederlander snel aan de ip-telefonie zullen krijgen, is nog de vraag. Partijen als UPC slepen immers een verleden van slechte dienstverlening met zich mee.
Maar op enig moment breekt internettelefonie ontegenzeggelijk door. En dat zal gepaard gaan met een enorme prijserosie. Het is daarom voor KPN noodzakelijk om nieuwe diensten te ontwikkelen. Historici weten dat het telefoonbedrijf al flink wat keren mis heeft geschoten. Het is te hopen dat de nieuwe digitale tv-initiatieven een beter lot is beschoren.
Wát voor commissie?
… een uh.. impulscommissie. Die bestaat! De Impulscommissie Breedband. Wim Deetman is er voorzitter van. Je hoeft over niet veel verbeeldingskracht te beschikken om te raden wat een impulscommissie wil. Geld natuurlijk. Waarmee geef je anders impulsen? Tachtig miljoen euro zou er nodig zijn om nieuwe diensten en toepassingen in de publieke sector te stimuleren. ‘De sectoren zorg, onderwijs, veiligheid en mobiliteit hebben behoefte aan een buitenboordmotor’, zo staat in het advies. Tja, waar zou zo’n bedrag toch vandaan komen, vraag ik me dan altijd af. Maar laten we positief blijven. Het goede nieuws lijkt dat de ontwikkeling van diensten nu eindelijk centraal komt te staan. Laat de kabelwereld zich evenwel geen illusies maken. Nog geen dag later verklaarden de gemeentebesturen van de vier grote steden (met Wim Deetman!) dat ze haast willen maken met de aanleg van glasvezelnetten. De politieke breedbandlobby blijft zich dus concentreren op de infrastructuur. < BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.