Tien overheidsinstanties zijn genomineerd voor de prijs ‘meest open overheidsorganisatie’. Deze prijs wordt op 4 november uitgereikt door minister De Graaf in het WTC in Rotterdam.
De open source-prijs wordt uitgeloofd door Ososs. Dat is een project van Ictu, een ict-organisatie van de overheid, voor het stimuleren van het gebruik van open standaarden en open source software.
Ososs nomineerde tien overheidsinstanties: vier gemeenten – Haarlem,Woerden, Haren en Vlieland – en verder de Belastingdienst, het Knmi, waterschap Zeeuws-Vlaanderen, de Unie van Waterschappen, het Bureau Keteninformatisering Werk en Inkomen en het Rijksinstituut voor Kust en Zee.
Stormvloed
Haarlem is van de vier genomineerde gemeenten de grootste gebruiker van open source software. Alle gemeentelijke ambtenaren in de Noord-Hollandse hoofdstad stappen over naar Open Office, het open souce-pakket van kantoortoepassingen. Vlieland heeft al langer ervaring met dit alternatief voor Microsoft Office. De belangrijkste conclusie van de gemeente Vlieland: ze had meer aandacht moeten schenken aan scholing van de gebruikers.
Het weerinstituut Knmi heeft nu 250 werkplekken draaiend op Linux. De systeembeheerders vinden het onderhoud van de Linux-pc’s nog net zo arbeidsintensief als de vervangen Unix-systemen. “Dat hopen we met standaardisatie nog te verbeteren.”
Bij de andere genomineerden gaat het niet zozeer om kantoortoepassingen als tekstverwerker of spreadsheet. Zo wordt in Woerden gewerkt met open source file-, relay-, mail-, dns-, web- en backupservers en bouwde het waterschap Zeeuws-Vlaanderen onder meer zijn intranet met open source software.
Het Rijksinstituut voor Kust en Zee gebruikt Linux sinds enige tijd voor het bepalen van dijkhoogtes en binnenkort ook voor de stormvloedkering. Bij dit instituut is Linux voornamelijk een vervanger van Unix. < BR>