Met de aankoop van het bedrijf Collaxa begin deze zomer, heeft Oracle een belangrijke plaats in de service oriented architecture-markt weten te bemachtigen. Door de tijd die de afronding van de overname in beslag nam, was het mogelijk om rond de bekendmaking ervan direct met producten naar buiten te komen.
Service oriented architecture (soa) is de toekomstige manier om applicaties te integreren en Oracle richt zich daar dan ook op. Daarnaast blijft het ook J2EE ondersteunen en andere ‘integratie-standaarden’.
Door de overname van Collaxa kreeg het de Bpel Process Manager in handen. Dat product werd snel met zijn eigen softwarelijn geïntegreerd. Oracle miste nog een product om webdiensten daadwerkelijk te implementeren en te integreren, maar heeft met de overname van Collaxa dat gat opgevuld. Aangezien de overname in maart van dit jaar werd geïnitieerd en pas deze zomer werd afgerond, had Oracle alle tijd om Bpel in zijn eigen producten te integreren. Het laat zien welk belang Oracle hecht aan soa’s en de eigen positie op die markt.
Het nieuwe procesbeheerproduct ondersteund de Bpel4ws-standaard (Business Process Execution Lanuage for Web Services), ook wel Bpel genoemd. Deze standaard werd voor het eerst in juli 2002 gepubliceerd door Microsoft, IBM en BEA. Later werd het ingediend voor goedkeuring bij de Oasis (Organisation for the Advancement of Structured Information Standards).
Procesbeheer
De Bpel Process Manager biedt een op webdienst gebaseerde manier om werkstromen te automatiseren. De software laat gebruikers heterogene applicaties samenvoegen zonder dat zij daarbij afhankelijk zijn van eigengemaakte of complexe punt-naar-punt-verbindingen van andere partijen. Het draait op iedere J2EE-server en is gebaseerd op onder meer Wsdl (Web Services Description Language). Oracle heeft zijn Application Server 10g benoemd tot ‘ideaal platform voor soa’.
Volgens Oracles Sandor Nieuwenhuis, expert van de Bpel Process Manager, is het belangrijkste onderdeel in het nieuw verworven product, alsmede de Bpel-standaard, de ‘orchestration’, ofwel het beheer. Dit is te vergelijken met de dirigent van een orkest. Een viool alleen kan erg mooi klinken, maar wanneer deze wordt ondersteund door het hele orkest, onder leiding van de dirigent, klinkt het completer.
Strategie
Oracle begint voet aan de grond te krijgen op de integratiemarkt. Volgens de analisten van Technology Trends is het Oracle-platform makkelijk te ontwikkelen, in te zetten en te beheren. Daar staat tegenover dat andere integratie-platformen, zoals IBM’s Websphere, meer verticale industrie-specialisatie bieden die de productiviteit op het niveau van de integratie van bedrijfsprocessen verhogen. Oracle heeft zich toegelegd op het ontwikkelen van waardeverhogende mogelijkheden voor de verticale industrie, zoals fabricage, gezondheidszorg en financiële diensten. Volgens Technology Trends zal Oracle deze ontwikkeling door moeten zetten en uit moeten breiden richting andere verticale industrieën. Daarnaast moet het zijn ervaring en huidige verticale programmatuur beter zichtbaar maken.
Standaard
Bpel is een model voor het beschrijven van simpele of complexe uitwisselingen die karakteristiek zijn voor interacties tussen bedrijven en hun partners. Het is een taal voor de specificatie van het gedrag van bedrijfsprocessen door webdiensten en webdiensten zelf. Het is mogelijk om binnen Bpel een standaard webdienst te gebruiken om een proces op te starten en het resulterende bedrijfsproces te laten zien als webdienst. Omdat een Bpel-script op iedere Bpel-geschikte machine draait, is het platform- en leverancier-onafhankelijk.
Oracle was in eerste instantie niet betrokken bij de opstelling van de standaard, maar heeft zich er in een later stadium wel achter geschaard. In september 2002 suggereerde het aan de W3C (World Wide Web Consortium) dat het groeiende aantal specificaties in goede banen moest worden geleid door een neutrale standaardisatie-organisatie. Hierdoor werd het de drijvende kracht achter de oprichting van de W3C WS-Choreography werkgroep.
De Bpel-standaard geeft een blauwdruk van het bedrijf, waarop te zien is waar kosten bezuinigd kunnen worden en waar de complexiteit van integratieprojecten zit. Op technisch gebied kan worden gedefinieerd hoe XML-berichten naar diensten op afstand worden gestuurd, hoe XML-datastructuren kunnen worden gemanipuleerd, hoe XML-berichten a-synchroom van diensten op afstand ontvangen kunnen worden en hoe voorvallen en uitzonderingen afgehandeld kunnen worden. De standaard is gebaseerd op XML Schema, Soap en Wsdl.< BR>