Voor de tweede keer organiseerde Computable, in samenwerking met Nederland-ICT, het Nationaal ICT debat. Tijdens de discussie stonden lokale ondernemers lijnrecht tegenover de Amerikaanse multinationals.
|
In dat kader stelt Michel van der Bel van Microsoft Nederland een ‘Wassenaar-akkoord’ voor, een club van invloedrijke ict-bedrijven die de schouders eronder moeten zetten: niet praten, maar doen. Siennax-directeur Herb Prooy vreest echter dat dit dan weer een overleg wordt tussen de grote partijen, en dat innovatieve lokale ondernemingen het nakijken hebben. Ook vindt hij dat teveel wordt ingezet op het schrijven van uren en te weinig op het ontwikkelen van innovatieve oplossingen. Hij vindt in dit opzicht Henk Broeders van Cap Gemini tegenover zich.
Leiderschap
Erik van der Meijden (HP) mist vooral leiderschap in Nederland. Zoals Computable al eerder berichtte voerde de Rotterdam School of Management een onderzoek uit in opdracht van HP, waaruit blijkt dat ict niet voldoende aandacht krijgt van leidinggevenden, noch binnen bedrijven, noch binnen de overheid. “De slagvaardigheid lijdt daar zeer onder”.
De verantwoordelijk minister, Laurens-Jan Brinkhorst, opende het debat en gaf wel degelijk zijn visie op ict, als een bedrijfstak voor welke nog “genoeg werk aan de winkel is”, In het kader van het Europese voorzitterschap gaat Brinkhorst zich ook in breder verband inzetten voor ict. Zo wil hij zijn ict-collega’s uit de andere lidstaten voorstellen een resolutie aan te nemen die onder meer tot doel heeft om ict “in het hart van de Lissabon-doelstellingen te plaatsen”. Op deze manier moet de ict-sector een forse impuls geven aan de Europese economie, zo hoopt Brinkhorst.
|
Bonus
Die antwoorden kwamen er echter niet. Wel werd duidelijk dat visie en daadkracht van de kant van de overheid gemist wordt en nog steeds te veel en te gemakkelijk geïnvesteerd wordt in technologie uit de negentiende eeuw als wegen en spoorlijnen en te weinig in zaken die de innovatieve kracht van Nederland positief beïnvloeden. Algemeen werd ook de grote hoeveelheid loketten en koninkrijkjes binnen de overheid gehekeld. “Voor een nieuwe heup moeten negentig formulieren ingevuld worden.” Het was het moment voor PvdA tweede kamerlid Martijn van Dam om te pleiten voor het geven van een vergoeding aan de burger als deze vaker dan een keer zijn persoonlijke gegevens in moet voeren. Deze opmerking stuitte op weinig oppositie.< BR>
|