Microsoft heeft vorige week de ingebedde uitvoering van Windows XP voorzien van Service Pack 2 (SP2). Bovendien verschijnt er een uitvoering – inclusief SP2 – die speciaal is bedoeld voor elektronische kassasystemen.
De belangrijkste verbeteringen van het tweede pakket lapmiddelen en verbeteringen voor ingebedde computers, komen grotendeels overeen met die voor desktopsystemen. “Ten eerste zijn de beveiliging en netwerkcapaciteiten verbeterd, ten tweede is de beheerbaarheid verhoogd en ten derde bieden we nieuwe, innovatieve functionaliteit”, zegt productmanager Hartmut Poppinga van de Embedded Devices Group in Emea (Europa, Midden-Oosten en Afrika).
Ook het ingebedde Windows heeft nu een firewall die standaard aanstaat, opnieuw gecompileerde componenten om bufferoverflows te voorkomen en een aangescherpte Internet Explorer webbrowser. “Vroeger moest een ontwikkelaar zelf de beveiliging aanzetten of verhogen. Nu is dat standaard.”
De verbeteringen omvatten verder een nieuwe versie van beheerhulpmiddel Remote Desktop, opwaarderingsvehikel Software Update (dat ook via een centrale server werkt) en ondersteuning voor beheeromgeving SMS (System Management Services), zodat applicaties op afstand zijn op te waarderen. Nieuwe functionaliteit is ondersteuning voor DirectX 9 en Bluetooth-netwerken, en het sneller opstarten van het apparaat dankzij software-optimalisatie.
Ook zelfbediening
Al dat fraais zit ook in Windows XP voor de niche van de elektronische kassa’s. “Wij spreken echter niet van ‘point of sale’-systemen, maar van ‘point of service’, aangezien deze oplossing veel meer biedt dan alleen een elektronische kassa. Bijvoorbeeld ‘self-checkout’, zelfbediening en informatiekiosken”, zegt Hartmut. Dit zogeheten Windows XP Embedded for Point of Service komt in de eerste helft van 2005 op de markt.
Deze verticale oplossing belooft plug&play-functionaliteit en integratie met randapparatuur als streepjescode-scanners, bonnetjesprinters en kassalades. Daarnaast werkt Microsoft aan ondersteuning voor biometrie, draadloze netwerken en radio-labels (rfid). De softwareproducent heeft al samenwerkingsverbanden gesloten met systeemintegratoren en producenten van kassasystemen en winkelapparatuur, waaronder Fujitsu Transaction Solutions, Wincor-Nixdorf, Seiko Epson en Bsquare.
Besturingssystemen
Analisten schatten dat 40 tot 70 procent van de elektronische kassasystemen draait op Microsoft-software. Dat bestaat voor een groot deel uit oude Windows-versies, waaronder het ‘realtime’ Windows CE, en ook nog MS-dos. IBM heeft begin dit jaar plannen onthuld om Suse Linux te gebruiken in elektronische kassa’s. Het werkt hiervoor samen met Suse-eigenaar Novell. De acceptatiegraad van Linux in de winkelsector ligt op een zeer laag niveau.
De Amerikaanse marktonderzoeker Venture Development Corporation maakte eind augustus cijfers bekend over besturingssoftware voor kassasystemen in de VS. 43 Procent draait een Windows-versie, 19 procent werkt met zelfontwikkelde software, 17 procent bestaat uit terminals (voornamelijk AS/400) van IBM en 9 procent gebruikt een Unix-variant. Zo’n 10 procent van de ondervraagden gaf geen antwoord en slechts 2 procent gebruikt een uitvoering van Linux. < BR>