De naderende beursgang van SSA Global moet de definitieve doorbraak naar de erp-top betekenen. Topman Mike Greenough is er klaar voor, maar hekelt het gedoe eromheen. Bij het Baan-onderdeel loopt alles naar wens.
Mike Greenough, chairman, president en ceo van SSA Global, excuseert zich voor de terughoudendheid die hij moet betrachten vanwege de voorbereidingen op de Amerikaanse beursgang ergens in de komende maanden. “Ik mag je helaas niet al teveel vertellen over onze resultaten van de afgelopen maanden en de toekomstrategie. Merkwaardig eigenlijk dat er zoveel geheimzinnigheid omheen hangt. Wij krijgen vragen van de SEC, de Amerikaanse beurswaakhond, en die beantwoorden we netjes. Waarom zou de buitenwereld dit niet mogen weten? Tenslotte worden onze aandelen straks publiekelijk verhandeld.” Een versoepeling van de regels, waarnaar de SEC onderzoek doet, juicht hij toe. “Al die restricties maken zo’n beursgang er niet transparanter op.”
Te duur
De SSA-topman noemt drie redenen waarom de leverancier van software voor enterprise resource planning (erp) nu dan toch naar de beurs gaat. “De durfkapitalisten General Atlantic en Cerberus kunnen hun investeringen verzilveren. Daarnaast vergroot het onze aankoopmogelijkheden. Niet alles hoeft meer contant. Soms wil een over te nemen bedrijf deelnemen in het aandelenkapitaal van de onderneming. Bij een beursnotering is dat makkelijker te regelen. Dat geldt ook voor personeelsaandelenregelingen.”
Een derde reden is dat een beursnotering de naamsbekendheid vergroot. “Oracle en SAP staan bij de buitenwacht bekend; SSA Global niet.” Wordt het dan ook tijd voor sponsoring? De Formule 1 bijvoorbeeld, zoals menig ander ambitieus it-bedrijf doet? “Nee, nee, dat is een te dure grap. Wist je trouwens dat Ferrari een klant van ons is?”
Naar verwachting levert de gang naar de beurs tweehonderd miljoen dollar op. SSA zal de opbrengst deels aanwenden voor nieuwe acquisities. Heeft Greenough al wat op het oog? Namen noemt hij niet, maar het Engelse SSA-kopstuk pakt wel een stuk papier en tekent een breed veld van erp-leveranciers. Zijn inschatting luidt dat SAP, Oracle, Peoplesoft en SSA daarvan 80 procent afdekken. “De resterende 20 procent van de markt is gefragmenteerd. Daar valt dus nog wat te consolideren.” Greenough neemt opnieuw de pen ter hand en tekent boven het erp-veld een laag met (web-)integratietools (“dat doen wij niet, daarvoor werken we samen met IBM”) en daarbovenop vier
Overnames SSA
|
Onrust
De afgelopen jaren heeft SSA diverse partijen opgekocht (zie kader). Om naar buiten toe als eenheid te opereren, gebruikt het bedrijf één merknaam: SSA Global. Op productniveau zijn er twee platforms opgericht: SSA ERP LN en SSA ERP LX. De LN-software, waar de Baan-producten onder vallen, is bedoeld voor de discrete industrie (stukgoederen). De LX-lijn hoort bij de procesgeoriënteerde industrie, zoals de chemie en de farmacie. Verder is er een aparte groep voor de financiële software die met beide platforms ‘praat’. “Binnen die platforms behouden we voorlopig de oorspronkelijke productnamen, zoals Baan, Bpcs, Prism of Infinium MM/PR. In de toekomst komen we wellicht tot één product.”
De erp-markt is de laatste tijd onrustig, met de vijandige overnamestrijd van Oracle en Peoplesoft als exponent. Greenough zegt het niet met zoveel woorden, maar zijn bedrijf haalt daardoor klanten weg bij de concurrentie. “SSA Global gedijt kennelijk in een troebele markt waar angst en twijfel de toon zetten.” Hij meent dat vooral de middenmarkt het slagveld vormt. “Er is hevige concurrentie en de druk op de prijzen is hoog. Veel klanten zijn aan het rationaliseren en willen naar één pakket.”
De cijfers over het derde kwartaal van 2004, eindigend op 30 april van dit jaar, spreken boekdelen. SSA zag zijn omzet met 104 procent stijgen tot 164,7 miljoen dollar en een groei van 55 procent in softwarelicenties. Voor een groot deel zijn de toenames te danken aan de integratie van de Baan- en Exe-productgroepen. Daarnaast stelt Greenough, weet zijn bedrijf op dit moment 90 procent van zijn aflopende onderhoudscontracten te verlengen (“ligt ver boven het gemiddelde”) en haalt het zelfs nieuwe klanten binnen. “Dat gebeurt niet vaak. De erp-markt bestaat toch vooral bij de gratie van het verkopen van oplossingen aan bestaande klanten.”
Persoonlijk
Over Baan toont hij zich tevreden. Het Veluwse onderdeel was reeds in het eerste kwartaal na de overname ruim een jaar geleden weer winstgevend. Greenough erkent dat het voor de firma een moeilijke tijd is geweest vanwege de keiharde ingrepen. Het viel hem op dat sommige verzetshaarden de sanering persoonlijk opvatten. “Wij hanteren heus geen speciale omgangsregels voor Nederland. SSA Global kent een agnostische bedrijfscultuur. Alles staat in het teken van wat het beste is voor het concern. Natuurlijk bestaan er vanwege de diverse overnames culturele verschillen, maar Baan bekleedt daarin geen uitzonderingspositie.”
Greenough sprak op de vorige week gehouden klantendag van SSA Global in Noordwijk. Waar hij sinds zijn aantreden in mei 2001 overstelpt werd met vragen van klanten, bleef het in Noordwijk voor het eerst stil. Greenough grinnikt: “Of ze hebben zich dood verveeld tijdens mijn presentatie of onze boodschap dat we klanten voor het leven willen bedienen, is helder. Ik hou het graag op het laatste.”< BR>