Voor de tweede keer organiseerde Computable, in samenwerking met Nederland-ICT, het Nationaal ICT debat. Tijdens de discussie stonden lokale ondernemers lijnrecht tegenover de Amerikaanse multinationals.
Moet in Nederland gestreefd worden naar een sterke, zelfstandige ict-branche, sterk in het ontwikkelen van nieuwe producten en technieken, of moeten we zorgen dat ict als hulpmiddel zo effectief mogelijk wordt ingezet, dat was een van de tegenstellingen tussen lokale spelers als Kahuna en Siennax enerzijds en de globale spelers anderzijds. Uiteindelijk vonden de sprekers, onder leiding van Fons de Poel zich in de conclusie dat in Nederland te veel gesproken wordt over de noodzaak te innoveren, maar er te weinig aan wordt gedaan.
In dat kader stelt Michel van der Bel van Microsoft Nederland een 'Wassenaar-akkoord' voor, een club van invloedrijke ict-bedrijven die de schouders eronder moeten zetten: niet praten, maar doen. Siennax-directeur Herb Prooy vreest echter dat dit dan weer een overleg wordt tussen de grote partijen, en dat innovatieve lokale ondernemingen het nakijken hebben. Ook vindt hij dat teveel wordt ingezet op het schrijven van uren en te weinig op het ontwikkelen van innovatieve oplossingen. Hij vindt in dit opzicht Henk Broeders van Cap Gemini tegenover zich.
Kijk voor een uitgebreid artikel in de Computable van 15 oktober 2004.
Maakt u zich geen zorgen, het probleem lost zich vanzelf op: Olv ministeries van defensie en justitie lopen er onderhandelingen voor een overeenkomst met microsoft voor de hele overheid (>600000 werkplekken) om hiermee de periode te overbruggen die nog nodig is open source op grootschalig te kunnen inzetten. over de details wordtl geheimzinnig gedaan, maar de geluiden zijn dat iedereen liever geld uitgeeft aan open source ontwikkeling dan aan nog eens een wurgcontract voor een aantal jaren met microsoft. over een paar jaar zal de invloed van ms dus flink afgenomen zijn en zullen lokale/nationale bedrijven omzet kunnen halen uit de ondersteuning/ontwikkeling van open source gebaseerde oplossingen. nog even volhouden dus !