In de VS is 80 procent van al het mailverkeer inmiddels spam. Europese bedrijven krijgen aanzienlijk minder onzinberichten op zich afgevuurd. Dat kan in de toekomst snel veranderen.
De huidige technieken om spam tegen te houden voldoen niet langer. De stroom van ongewenste, commerciële mailberichten wordt daarvoor te groot. Dit zei Dave Anderson, ceo van Sendmail, op het congres Email Management Europe, dat vorige week plaatsvond in Amsterdam. “In de VS worden quarantaine-systemen, waar spam geparkeerd wordt, in korte tijd overspoeld met duizenden onzinberichten. Filtersystemen zijn niet schaalbaar genoeg om deze stroom aan te kunnen. Amerikaanse beheerders maken zich ernstig zorgen over de continuïteit van hun mailverkeer.”
De grootste boosdoeners zijn gehackte computers met een breedbandverbinding die zonder dat de eigenaar dat merkt duizenden spamberichten versturen. Anderson schat dat ruim vier miljoen gekraakte pc's verantwoordelijk zijn voor 80 procent van alle spam. Een nieuwe filtertechniek, die in het domeinnaamsysteem controleert of een bericht van een legitieme server afkomstig is, maakt het mogelijk om mail van deze oorsprong in de toekomst te weigeren zonder deze op te hoeven slaan.
In Europa is het spamprobleem nu nog een stuk minder nijpend dan in de VS. Hooguit de helft van het mailverkeer bestaat uit spam. Dit is nog goed te behappen met de bestaande filtertechnieken. Alleen zal dit tij ook in Europa snel keren als Amerikaanse spammers door beperkingen op hun thuismarkt hun aandacht naar het buitenland verleggen, verwacht Anderson.
Dave Anderson komt uitgebreid aan het woord in de Computable van 8 oktober 2004.
In hoeverre dit representatief is weet ik niet, maar bij BIT is het percentage spam op dit moment al veel hoger dan de 50% die in het artikel wordt genoemd. Het percentage is afhankelijk van het tijdstip (’s nachts is er verhoudingsgewijs meer spam omdat er dan minder gemaild wordt), maar gemiddeld over een week zitten we al op zo’n 80%. Het werkelijke percentage ligt zelfs nog iets hoger, omdat deze stats alleen betrekking hebben op e-mail die niet wordt tegengehouden op basis van RBL’s.
http://noc.bit.nl/mail/relative.spamd.stats.html
Dit artikel is patent onzin, geschreven door een verslaggever die alleen weet kopstukken te citeren..
Ik ben profesioneel mailadmin voor meerdere mail sites. Doordat bij mijn sites de juiste maatregelen worden genomen,
laten de sites (eerdat er anti-spam en anti-virus software in gebruik genomen wordt) haast geen spam noch virus pogingen toe.
Bottom line: Geen van mijn gebruikers (tot duizenden toe) krijgt spam noch virus. Allemeaal Open Source software, vele jaren praktijk. Weliswaar zit ik hier in Nederland, maar de resultaten waren ook dezelfde in de VS, Japan, Korea, waar ook.
–Tony
Wat mij betreft is Amerika niet meer de leidende kracht als het gaat om systeembeheer, Internet beveiliging of zelfs ICT in het algemeen. Ik was lang op zoek naar een passende en professionele oplossing om mail te controleren op virussen an spam en heb dit uiteindelijk alleen in Europa kunnen vinden. Hier wordt er tenminste innovatief gewerkt. Vanuit America was ik alleen geconfronteerd met onduidelijke product specifcaties en dure licenties. Wat filtering betreft is er nog ver te gaan wat betreft het omzeilen daarvan door de spammers maar ook nieuwe methodes om dit te blokkeren door de technici..
Ik begrijp dat niet van een CEO van Sendmail. Sendmail bevat al een hele tijd de mogelijkheid om eerst via DNS te controleren of de verzendende server wel is wie hij claimt te zijn. (En daarmee vang je al die gehackte pc’s mee af)
Alleen omdat er zoveel admins niet de moeite nemen om hun Reverse DNS ook op de juiste wijze te registreren zou veel legitieme mail ook geweigerd worden. Het resultaat is dat er niet veel van deze waardevolle mogelijkheid gebruik gemaakt wordt.