Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Waarom koopt men Linux-pc’s? Was de gevallen Peoplesoft-baas zelf ook een gifpil? Gaat Schwarzenegger de strijd aan met Spyware?
Waarom koopt men Linux-pc’s?
… om er zo snel mogelijk een illegale Windows-versie op te zetten. Goed nieuws voor Microsoft. De stijgende verkoop van Linux desktopcomputers heeft niets te maken met een dalende populariteit van Windows. Het eerste wat veel Linux-kopers doen is een illegale versie van Windows op hun nieuwe computer zetten. Dat is de goedkoopste route om aan een nieuwe pc te komen. Dit blijkt uit een onderzoek van Gartner. Volgens het bureau installeert 40 procent van de Linux-kopers er zo snel mogelijk Windows op, illegaal wel te verstaan. In de zogeheten ‘opkomende’ markten in Azië en Oost-Europa wordt zelfs in 80 procent van de gevallen Linux vervangen door Windows. Gekraakte versies van XP zijn er voor een prikkie te koop.
Is dat slecht nieuws voor Microsoft? Nee. Natuurlijk zal de softwaregigant nog met enige weemoed terugdenken aan de tijd dat ze pc-fabrikanten verplichtte voor elke computer een MS-Dos licentie af te nemen. Jarenlang heeft Microsoft daarmee de industrie in gijzeling gehouden, maar dergelijke praktijken zijn inmiddels verboden.
Voor nieuwe markten geldt echter: beter een illegale Windows dan geen Windows. De redelijk lankmoedige houding waarmee Gates deze week sprak over softwarepiraterij in China was een indicatie van de langetermijnvisie van de strateeg. Dat meer dan 80 procent van de Chinezen niet betaalt voor software is niet fraai, maar wat niet is kan ooit nog komen. Van een afvallige Linux-gebruiker moet je dat maar afvragen. Gates herinnert zich ongetwijfeld nog dat Wordperfect ooit zijn populariteit vestigde dankzij de illegale verspreiding van de tekstverwerker. Eindgebruikers wisten daardoor al veel langer dat er veel betere tekstverwerkers in omloop waren dan de krakkemikkige software van Wang, IBM en Wordstar die de it-afdelingen hen medio jaren tachtig opdrongen. Eerst zaaien, dan oogsten is het devies.
Goed nieuws voor Microsoft is bovendien dat die Linux-dreiging meevalt. Weliswaar groeit het percentage Linux-desktops dit jaar tot zo’n 5 procent, maar slechts zo’n 1,3 procent gebruikt Linux ook echt. Gartner voorspelt dat in 2008 deze ‘installed base’ op zijn hoogst zal zijn verdubbeld. Om het in perspectief te zetten: dat is zo’n beetje het percentage Apple-gebruikers.
Windows is voor veel wereldbewoners gewoon niet te betalen. Een aantal overheden stimuleert daarom goedkope pc-projecten met Linux. Om toch legale Windows-gebruikers te krijgen, heeft Microsoft in een aantal landen een goedkope Lite-versie uitgebracht. Deze XP Starter Edition was al verkrijgbaar in Thailand, Maleisië, Indonesië en Rusland. Deze week werd aan dit rijtje India toegevoegd. Deze versie is alleen verkrijgbaar in de landstaal en functioneel beperkt. Dat geeft in die landen weer nieuwe dilemma’s: een beperkte legale of een volledige illegale versie?
Was de gevallen Peoplesoft-baas zelf ook een gifpil?
… dat moet nog blijken. Peoplesofts Raad van Bestuur heeft ineens topman Graig Conway eruit gezet. Conway, een ex-Oracle medewerker, is de personificatie van het verzet tegen de vijandige overnamepoging van Oracle. Betekent dit hiermee dat de overname van Oracle nabij is? Het bestuur beweert van niet. En volgens diverse ingewijden was men inderdaad al langere tijd erg bezorgd over Conway’s leiderschapsstijl. Het wachten was eigenlijk op het juiste moment. De gelijktijdige bekendmaking van verrassend goede kwartaalresultaten is dat kennelijk. Voor Oracle is zijn ontslag overigens niet alleen maar goed nieuws. De koers van Peoplesoft steeg onmiddellijk. Het huidige bod is op dit moment duidelijk te laag.
Gaat Schwarzenegger de strijd aan met Spyware?
… reken maar. De gouverneur van Californië heeft een wet tegen spyware aangenomen. Dat het de Europese overheden moge inspireren. Spyware wordt nog altijd onderschat als één van de grote nieuwe plagen van de computerindustrie. Strafbaarstelling zal daar natuurlijk geen einde aan maken, maar is wel een noodzakelijke stap om te kunnen optreden.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.