KPN is voor de realisatie van zijn televisieplannen in eerste instantie afhankelijk van Digitenne. Ook deze stap ervaren kabelbedrijven, die zelf met telefonie over de kabel zijn begonnen, als een frontale aanval op de televisiemarkt.
Lagere tarieven – dat is het belangrijkste ingrediënt waarmee KPN consumenten in de Randstad vanaf volgende week bij de kabelbedrijven weg probeert te lokken. Het standaardtarief is 13,95 euro per maand voor de ruim twintig populairste televisie- en radiozenders. Als consumenten ook nog andere diensten bij het telecomconcern afnemen gaat dit tarief flink omlaag. Doel is om consumenten met meer diensten te bestoken nu de inkomsten uit telefonie en internettoegang teruglopen. KPN aapt er in zekere zin de kabelbedrijven mee na; die bieden al langer het trio televisie, internet en telefonie aan via hun netwerk.
Door de goot
KPN wil op termijn niet alleen afhankelijk zijn van de ether. Het concern heeft bij kabelbedrijven aangeklopt voor toegang. Dat is geen warm welkom geworden. Jos Molenkamp, algemeen directeur van kabelbedrijf Casema, schoot vorige week bij de presentatie van de vernieuwde plannen met digitale televisiekanalen nog uit zijn slof over het telecombedrijf. “KPN heeft miljarden door de goot gespoeld met zijn buitenlandse avontuur en investeringen in umts. Ik ben er zuur over dat het concern nu perse via het netwerk van de kabelaars toegang wil krijgen tot de televisiemarkt.” Toch zegt hij dat Casema en KPN deze maand een afspraak hebben om het verzoek tot toegang te bespreken.
KPN heeft aangegeven naar Opta te stappen als kabelbedrijven hun netwerken gesloten houden. Dat kan een zaak van lange adem worden. De toezichthouder op de telecomsector is op dit moment bezig met een analyse van de zeventien deelmarkten, waar hij volgens de nieuwe telecomwet zeggenschap over heeft. Volgens Opta-woordvoerder Edwin van de Haar is de analyse van de omroepmarkt, die ook bepalingen over toegang en tarieven van het kabelnet zal bevatten, maart 2005 klaar. Molenkamp betwist dat KPN met de nieuwe telecomwet in de hand toegang tot de kabel kan afdwingen. Volgens hem is deze wet bedoeld om bedrijven zonder infrastructuur toegang te geven tot het kabelnet. KPN valt niet in die categorie. < BR>