De vraag die al ruim dertig jaar hardnekkig rondwaart in de Cobol-wereld is of de programmeertaal op sterven na dood is. Te oordelen naar het aantal bezoekers van het Heliview-congres ‘Cobol Future’ is dat zeker niet het geval.
Cobol 2002 De nieuwste standaard bevat 189 substantiële wijzigingen. René van Oevelen maakte een top-tien:
|
Beiden zijn ervan overtuigd dat de taal niet dood is. Van Oevelen: “Er zijn controleerbare feiten om aan te tonen dat dit niet zo is.” De belangrijkste daarvan is de nieuwe Cobol-standaard die zeventien jaar op zich liet wachten. In december 2002 werd de vierde internationale standaard gepubliceerd. “Zouden wereldwijd zoveel mensen niets beters te doen hebben dan trekken aan een dood paard?”
Daarnaast laten cijfers van onderzoeksbureau Gartner zien dat er jaarlijks tussen de twee miljard en zes miljard regels Cobol-code wordt geproduceerd. Erg veel voor een taal die volgens velen uitgestorven zou moeten zijn.
Ook zegt het bezoekersaantal (ruim tweehonderd) van het Heliview-congres genoeg, aldus Van Oevelen. “Als de taal niet meer zou leven onder mensen en bedrijven, wat doen al die mensen hier dan?”
Problemen
Hoewel de Cobol-consultant overtuigd is van het kloppend hart van de programmeertaal, onderkent hij dat er wel problemen zijn. “Cobol heeft nog steeds een stoffig imago. Als je op een feestje verteld dat je Cobol-programmeur bent, kun je rekenen op meewarige blikken. Zelfs leveranciers schamen zich ervoor, want Acucorp heette vroeger gewoon Acucobol, dat is toch ook al een veeg teken.”
Cobol overheerst niet meer zoals het deed in zijn beginjaren. Op dit moment zijn er meer dan honderd actuele programmeertalen, “waaronder ‘brainfuck for .Net’, dat is nog eens scoren op dat feestje!”, lacht Van Oevelen.
Een veelgehoorde klacht in de Cobolwereld is dat de nieuwe standaard veel te lang op zich heeft laten wachten. Tussen de verschillende standaarden (1968, 1974, 1985 en 2002) zit respectievelijk zes, elf en zeventien jaar. Extrapolerend kunnen we dus concluderen dat de vijfde internationale standaard in 2026 het levenslicht moet zien. Door het zo lang uitblijven van een standaard, waren leveranciers genoodzaakt hun eigen oplossingen te bouwen, waardoor Cobol niet meer zo overdraagbaar is als in de jaren ’70 en ’80. “Het valt me ook op dat leveranciers traag zijn met het implementeren van de nieuwe standaard. Ik heb nog geen enkeleaankondiging gehoord. Het kan best zijn dat een leverancier voor 98 procent voldoet aan de 2002-standaard, maar er moet wel een officiële certificering komen en daar laten velen het nog afweten.”
Afscheid Wim Ebbinkhuijsen Na 42 jaar neemt Wim Ebbinkhuijsen eind dit jaar afscheid van de ‘Cobol-wereld’. Hij is zojuist afgestudeerd als scheidings-mediator en gaat zich daarop toeleggen. Op vrijdag 22 oktober is er in het Auditorium van de Vrije Universiteit in Amsterdam een gratis Cobol-afscheidssymposium voor hem georganiseerd. Telefonisch opgeven kan via 070-3046184 (mw. A. Luisman). |
Sexy
Volgens René van Oevelen moet er nodig iets gedaan worden aan het imago van Cobol. “Het moet een retroprogrammeertaal worden: sexy, flitsend, uitdagend, maar wel betrouwbaar. Het moet weer een logische keus worden bij nieuwe projecten. Als het ‘cool, vet, gaaf’ wordt, trekt dat ook weer jeugd. Die kijken nu wel uit om zich te verdiepen in Cobol.” Ebbinkhuijsen ziet nog een probleem: “Er is geen instantie ter wereld die de public relations voor Cobol doet, nog steeds niet. Daar zou verandering in moeten komen.”< BR>
Ik heb op wikipedia een stukje COBOL gelezen….
Thank god for Perl!