Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren een belangrijke stap gezet in het bestrijden van spyware. Een wet die daar paal en perk aan stelt werd met grote meerderheid aangenomen.
Bedrijven en personen die ongemerkt spy-ware op pc's van onwetenden installeren, kunnen gestraft worden met behoorlijk grote boetes. De 'Spy Act' werd aangenomen met een overweldigende meerderheid: 399 vóór en slechts één tegen.
Willen bedrijven toch elektronisch gegevens verzamelen, dan mag dat wel, maar onder strenge voorwaarden: de consument moet expliciet zélf kiezen voor het installeren van dergelijke software en toestemming geven voor het verzamelen en bijhouden van zijn gegevens.
Overigens bleken op computers van het Huis van Afgevaardigden zelf ruim zestig spyware-programmaatjes te draaien…
Vooral die laatste zin ook 😀
Goeie zaak iig, ik word echt helemaal gek van spyware
Ik vraag me af waarom dat 1 lid van het huis tegen heeft gestemd
Helaas gaat hier het hele voorstel mee op zijn gat:
de consument moet expliciet zélf kiezen voor het installeren van dergelijke software en toestemming geven voor het verzamelen en bijhouden van zijn gegevens.
Daarnaast is de US of A niet de hele wereld, via een U-bocht kan er evengoed nog van alles. Wel geeft dit een handvat om (een deel van) de daders aan te pakken.
Ik zie meer heil in een technische oplossing waarbij voor het instaleren van software altijd een wachtwoord nodig is (zoals vaak in Linux), ook anti virus software had dit eerder moeten oppakken.
Het is goed dat er nu (in de VS) juridische maatregelen genomen kunnen worden, maar dat is in de VS en niet in Europa. Ook al valt Spyware nu onder een wetgeving, er zullen altijd bedrijven & individuen zijn die en blijven die de wet aan hun laars lappen. En landen die niet ratificeren of zelf een dergelijke wet opstellen in implementeren zullen altijd een vrijhaven blijven voor dit soort activiteiten. Europa loopt zoals altijd achter, wij zijn er nog steeds niet uit over spam en het enige waar de EU stappen en maatregelen nemen is t.o.v. hackers. En dan pakken ze het nog verkeerd aan.