Erik van der Meijden, algemeen directeur van HP Nederland, bleek in het verleden een goed inzicht te hebben in de nabije toekomst van de Nederlandse economie. Terwijl velen de afgelopen jaren het einde van de recessie aankondigden, bleef Van der Meijden sceptisch – en terecht. Ook nu gelooft de directeur niet in een spoedig herstel en de gevolgen zullen, zo verwacht hij, ingrijpend zijn. Een nieuwe fusiegolf staat voor de deur bij de ict-producenten.
De achtergrond is redelijk simpel: de prijzenoorlog in de branche, de slinkende marges, naast het steeds sneller reageren op de vraag van klanten, die steeds vaker behoefte hebben aan lager geprijsde producten en diensten, maken slagkracht noodzakelijk. Slagkracht wordt daarbij met name bereikt door het bundelen van krachten.
Eerder zagen we dat al bij de auto-industrie. Er zijn nog wel veel auto-merken, maar nog slechts weinig autofabrikanten. Van der Meijden verwacht dat ongeveer vijf partijen zullen overleven, waaronder hij zowel HP als de grote concurrent IBM rekent, naast in ieder geval Microsoft. Dit betekent overigens niet dat lokale partijen geheel uitgeschakeld zullen worden. De grote accountants-ondernemingen fuseerden al eerder tot een uiterst beperkt groepje van wereldwijd opererende partijen, toch weet de mkb-er nog steeds een locale accountant te vinden.
Naast slagkracht, die bereikt wordt door onder meer schaalvergroting, is, zo blijkt uit onderzoek van Management School of Rotterdam ook slagvaardigheid van groot belang. Dit begrip, dat vaak wordt omschreven met het buzz-woord Agility (lenigheid), is te omschrijven als de mogelijkheid van een onderneming het hoofd te kunnen bieden aan onvoorspelbare veranderingen; niet eerder voorgekomen bedreigingen vanuit de omgeving van de onderneming te kunnen overleven en verandering zelfs tot voordeel te kunnen maken.
Als één van de grootste risico’s die de slagvaardigheid van bedrijven bedreigen wordt bureaucratie genoemd. Natuurlijk kunnen we Van de Meijden volgen als hij stelt dat grote ondernemingen met voldoende slagkracht er in slagen ‘lenig’ te blijven een grote toekomst wacht. Omgekeerd leidt echter het groeien van een onderneming vaak tot meer bureaucratie. Dat zou dan al snel de dood in de pot betekenen.< BR>