Actievoerders delen vandaag op de Dam rapporten uit van het ministerie van Economische Zaken, waaruit blijkt dat softwarepatenten een bedreiging vormen voor de Europese kenniseconomie. Dit naar aanleiding van een bijeenkomst van EU-beleidsvoerders over de Lissabonstrategie in hotel Krasnapolsky. Minister Brinkhorst, voorstander van softwarepatenten, stelt er hetzelfde rapport voor.
Het ministerie van EZ publiceerde onlangs het rapport 'Rethinking the European ICT Agenda', dat geschreven werd door het prestigieuze consultancybureau PricewaterhouseCoopers. Het bevat tien aanbevelingen om Europa om te vormen tot de meest dynamische economie ter wereld (de Lissabonstrategie). Een daarvan is het uitsluiten van patenten op software, wat totaal in tegenspraak is met het huidige beleid van EZ.
Om de deelnemers aan de conferentie daarop te wijzen hebben zullen actievoerders van 'Vrijschrift' een spandoek uitstallen met daarop de passage over softwarepatenten uit het rapport. Daarnaast zullen ze de bezoekers via pamfletten erop wijzen dat de Tweede Kamer Brinkhorst en Van Gennip al eerder op de vingers tikte voor hun steun aan Europese octrooien op software.
Dieter Van Uytvanck, woordvoerder van Vrijschrift: “Keer op keer blijkt uit onderzoek dat softwarepatenten een reeel gevaar vormen voor de kenniseconomie. Naast het EZ-rapport maken ook de Deutsche Bank en MIT-onderzoeker James Bessen gehakt van het idee dat deze innovatie stimuleren. Het budget voor onderzoek & ontwikkeling zakt gemiddeld met 15 procent na de invoering van software- octrooien, omwille van de juridische kosten.”
Met de actie wil Vrijschrift duidelijk maken dat het mkb, academici, it’ers en consumenten volledig achter de Lissabondoelstellingen staan. Maar dan moeten de beleidsvoerders ook een goed klimaat scheppen voor de kenniseconomie, en dat kan alleen zonder softwarepatenten.
Software is bedacht door een persoon en/of bedrijf – en waarom zouden ze geen recht op bescherming hiervan als het een origineel en innovatieve werk is! Het eerste patent dateerd uit 1790! Zijn alle patenten een bedreiging geweest voor de kenniseconomie? Enige nadeel van patenten zijn de kosten. Ik registreer mijn broncodes bij http://www.software-reg.com (wel een Nederlands bedrijf) – en stukken goedkoper dan welke octrooi bureau dan ook.
Was vergeten toe te voegen: Tekst over 1e patent. Laatste regel is erg belangrijk!
In two hundred years of existence, the U.S. Patent Office has issued nearly five million patents, which together document the greatest industrial development in human experience.
How did it all start? To whom and for what was the first U.S. patent issued?
Samuel Hopkins, of Philadelphia, Pennsylvania [Pittsford, Vermont], received Patent No. 1 on July 31, 1790, for an improvement “in the making Pot ash and Pearl ash by a new Apparatus and Process.” The patent was signed by President George Washington, Attorney General Edmund Randolph, and Secretary of State Thomas Jefferson. Only two other patents were granted that year, one for a new candle-making process and the other the flour-milling machinery of Oliver Evans.
Only after 1955 were the original documents for Hopkins’ patent located, together with a detailed disclosure and licensing prospectus he published in 1791. These have helped reveal that the patent was important not only because it was the first of its kind but also because it was vitally linked the nation’s early economy. In fact, potash was America’s first industrial chemical.