De helft van de Nederlandse bevolking ziet de introductie van een Burgerservicekaart met vertrouwen tegemoet. Dit blijkt uit een onderzoek dat Centerdata uitvoerde in opdracht van EPN – Platform voor de Informatiesamenleving.
De Burgerservicekaart is een pas die burgers kunnen gebruiken voor hun contacten met de overheid. Door gebruik van de pas geeft de pashouder overheidsinstellingen toestemming zijn gegevens uit een overheidsdatabase te halen. Deze kaart is nu nog toekomstmuziek, maar per 1 januari 2006 voert de overheid het burgerservicenummer in, wat de basis legt voor de introductie van de burgerservicekaart.
Vooruitlopend op deze ontwikkelingen stelde EPN de Nederlandse bevolking de vraag wat zij van het idee van een burgerservicekaart vindt. De helft van de geënquêteerden vindt het een goed idee, 36 procent staat neutraal tegenover de kaart en ruim een achtste (13 procent) vindt het een slecht idee. Opvallend is dat zowel voor- als tegenstanders van de burgerservicekaart veel meer vertrouwen hebben in de overheid (66 procent) dan in het bedrijfsleven (27 procent).
De geënquêteerden reageerden vaak emotioneel, vooral degenen die de burgerservicekaart een slecht idee vinden. Uit hun open antwoorden blijkt duidelijk een angst voor de gevolgen van het verlies van privacy. Zij refereerden daarbij aan de Tweede Wereldoorlog, het bijbelboek 'Openbaringen', en de paspoortaffaires.
EPN presenteert het onderzoek officieel op maandag 4 oktober. Tweede-Kamerlid en vurig pleitbezorger voor de invoering van één servicekaart, Zsolt Szábo (VVD), reageert op de cijfers en opent de discussie. In de zaal zijn onder anderen vertegenwoordigers van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en uitvoeringsorganisatie Ictu aanwezig. Na afloop is voor de aanwezigen een exemplaar van het onderzoeksverslag beschikbaar.
zoals iedere staatsburger heeft tieook een paspoort/sofienummer, maak er een algehele kaart van inclusief je rijbewijs..
Het lijkt me inderdaad een goed idee om nu voor eens en voor altijd van het gerotzooi met paspoorten en andere identiteitskaarten/dragers af te zijn. Veel mensen hebben hun paspoort nooit bij zich om de eenvoudige reden dat het document TE groot is. Rijbewijzen gaan kapot doordat ze in de portemonee worden bewaard, veelal zonder beschermhoesje.
Als nu alle gegevens van een persoon op één kaart wordt gezet, te grootte van een bankpas. Natuurlijk met een goede beveiliging door een pincode en eventueel nog biometrische gegevens, zoals Iris of vingerafdruk informatie. Dan durf ik wel te zeggen dat een ruime 90% van alle kaartbezitters hun exemplaar dan in het vervolg ook bij zich zullen hebben. Dit in tegenstelling met het paspoort of identiteitskaart van vandaag de dag, die te groot zijn, en derhalve door hooguit 30% van de mensen wordt meegenomen. Tevens is er nog het sofienummer dat veel mensen niet uit hun hoofd kennen en zo nog veel andere informatie, die dan in de toekomst zo uit de kaart zou kunnen worden uitgelezen (door de juiste instanties).