De Belastingdienst ondersteunt geen elektronische omzetbelastingaangifte op andere besturingssystemen dan Windows. Maar ze kijkt wel reikhalzend uit naar de eerste ontwikkelaar die komt met een platformonafhankelijke oplossing.
Ondernemers zijn verplicht om met ingang van volgend jaar de omzetbelasting elektronisch te doen. Die aangifte kan via het web, en is daarmee in principe al platformonafhankelijk. Veel bedrijven werken echter met boekhoudsoftware, en de leveranciers daarvan werken nu allemaal aan een exportfunctie voor deze aangifte. Om die softwarebedrijven te helpen, publiceerde de Belastingdienst een module (api) voor besturingssysteem Windows.
Een deel van de specificaties daarvan, het communicatiedeel van de api, is volgens de Belastingdienst al ruim een half jaar op te vragen bij de dienst. Deze zomer publiceerde de Belastingdienst een proefversie van de inhoudelijke specificaties. “De definitieve specs zijn op 1 september gepubliceerd”, meldt voorlichter Marcel Homan.
De Belastingdienst heeft volgens hem gewikt en gewogen wat de beste methode is voor de elektronische aangifte. “Dat gebeurde al lang vóór de elektronische aangifte verplicht werd gemaakt.” De ontwikkeling van een Windows-api bleek de meest effectieve manier. De broncode voor deze koppelingen (de zogenaamde Bapi) wordt overigens niet vrijgegeven. Homan: “Dat mag niet volgens de licentie die rust op delen van de code.”
Verbaasd
Dat bericht is nog niet tot alle programmeurs doorgedrongen. André Muis, hoofd kwaliteit en ontwikkeling van boekhoudsoftwarefabrikant Cash, reageert verbaasd: “Ik weet van niets. Dat hadden ze mij wel eens mogen vertellen.”
Websitebouwer Branko Collin heeft al wel een blik geworpen op de specificaties. Hij overwoog te bekijken of er een Linux-module mee viel te ontwikkelen, bijvoorbeeld voor het open source boekhoudpakket Gnucash. “Ik ben echter geen programmeur. Dus bij mij ligt het stil.”
Ook Tecknow heeft de specs al in huis. “We zijn er al tijden mee bezig. Het zijn meer dan zeshonderd bladzijden tekst”, reageert programmeur Wim Rijsdijk. Volgens hem levert zijn bedrijf eind volgend jaar een Linux-versie van de administratieve software. < BR>