Softwarepionier Jan Baan die sinds 2001 in alle stilte met zijn bedrijf Cordys aan een nieuw softwareproduct werkt, heeft zijn eerste volwaardige product af. Tegen Het Financieele Dagblad zegt Baan dat hij de huidige markt voor zijn softwareproduct, waar de belangrijkste concurrenten SAP, IBM en Microsoft zijn, inschat op circa tien miljard dollar. Daarvan wil Baan over vijf jaar 3,5 procent in handen hebben.
Jan Baan genoot midden van de jaren negentig vooral bekendheid omdat hij samen met zijn broer Paul aan het hoofd stond van Baan Company, het softwarebedrijf van de twee broers. Later ging het bedrijf vanwege allerlei boekhoudschandalen bijna ten onder, maar werd het op het nippertje gered en verkocht aan het Britse Invensys. Waarna het kort in handen kwam van investeerder General Atlantic Partners, die het weer doorverkocht aan SSA Global dat de software van Baan als één van de twee pijlers van het bedrijf ziet.
Hoewel omstreden was Baan wel Nederlands succesvolste softwarebedrijf ooit. Niemand die ook ooit maar een moment aan de kwaliteit van het Baan-product getwijfeld heeft. Baan maakte erp-systemen. Dat zijn systemen die gebruikt worden voor het stroomlijnen en managen van logistieke ketens. De grote doorbraak kwam voor Baan toen het Amerikaanse Boeing klant werd en Baan daar kon laten zien wat er allemaal mogelijk was met Baan software.
Maar die tijd is al lang weer voorbij. Zoals gezegd richtte Baan Cordys in 2001 op, ondertussen is het een onderneming die 550 mensen heeft werken in Putten, India, de VS en China. Baan kon in datzelfde jaar (2001) participatie Top Tier (dat voor 50 procent in handen van Baan-investeringsvehikel Vanenburg was, redactie) verkopen aan SAP voor 400 miljoen dollar en van dat geld startte Baan Cordys.
Het product van Cordys is een op webservices gebaseerd platform dat gebruikmaakt van internet-technologie. Het platform vormt de basis van een bedrijfsomgeving waarbinnen mensen, systemen en organisaties efficiënter kunnen samenwerken. Het product verbetert de operationele efficiëntie en het reactievermogen binnen en tussen organisaties, waardoor IT-kosten en -complexiteit aanzienlijk afnemen, aldus Cordys.
De basisarchitectuur van Cordys is een business collaboration-platform waarmee vooraanstaande bedrijven hoogwaardige raamwerken voor samengestelde (composite) applicaties kunnen bouwen. Door de inzet van internetgerelateerde (xml-)technologie zegt Cordys een model voor ontwikkeling van nieuwe bedrijfssystemen en -processen en de integratie ervan met bestaande systemen.
In het Financieele Dagblad zegt Jan Baan het volgende over het product: “Op dit moment staan er veel verschillende bedrijfssoftwaresystemen in de markt. Baan, SAP, Oracle, Peoplesoft. Die zullen nog wel even blijven bestaan. Met behulp van onze software kunnen bedrijven hun bestaande systemen gewoon houden. Ze hoeven bij een overname of fusie niet langer te kiezen voor een systeem. We leggen alleen een dunne softwareschil over al hun systemen heen, waarmee voor het eerst de data uit de verschillende systemen wordt verwerkt tot echte informatie die gericht is op een bepaald bedrijfsproces, dat vervolgens toegankelijk wordt gemaakt via internet.”