Exact Software wordt in 1984 in Delft opgericht door Eduard Hagens, Marinus Dekker en Lucas Brentjes. Het maakt standaard boekhoudsoftware voor het midden- en kleinbedrijf. Langzaam maar zeker breidt Exact zijn bereik uit en wordt wat het zijn wil: marktleider. De geschiedenis van een bedrijf dat groot werd met de kleintjes.
|
In Nederland moet ook Grote Beer Software, opgericht in 1979, eraan geloven. In 1994 is de overname een feit en groeit het klantenpakket van Exact in een keer naar zestigduizend bedrijven. Grote Beer was een van de eerste softwareproducenten die standaardsoftware op de Nederlandse markt introduceerde.
Rond de jaarwisseling van 1996-1997 worden de Duitse overnames getekend van Bavaria Soft en Szymaniak. Eerder al had Exact het eveneens Duitse Pcas ingelijfd. Bavaria Soft produceerde al geruime tijd bedrijfssoftware met een grafische interface. In juli 1999 rijgt Exact ook de Duitse marktleider op het gebied van salarispakketten, Soft Research, aan zijn ketting van bedrijven.
Drie divisies
In de jaren tachtig concentreerde Exact zich op het vergroten van zijn productlijn en klantenbestand in Nederland. De jaren negentig werden gekenmerkt door buitenlandse overnames en internationalisering. Inmiddels heeft Exact meer dan zestig vestigingen in meer dan zestig landen. Het bedrijf kent drie strategische divisies: Nederland, Noord-Amerika en Internationaal. De Nederlandse divisie heeft tot taak om de aanwezigheid van Exact binnen de mkb-markt verder uit te breiden. Noord-Amerika richt zich op een specifieke markt, namelijk fabricage en distributie. De divisie Internationaal streeft ernaar om de voorkeursleverancier te worden voor vestigingen van grote multinationals.
In Noord-Amerika heeft Exact negen regionale kantoren en een uitgebreid netwerk aan wederverkopers. De Internationaal-afdeling heeft 37 bijkantoren door heel Europa, het Midden-Oosten, Azië en Amerika. Op dit moment probeert Exact voet aan de grond te krijgen in China. Daar zijn drie kantoren geopend, in Beijing, Shanghai en Guangzhou. Op de thuismarkt Nederland heeft Exact momenteel een klantenbestand van tachtigduizend mkb-ondernemingen. Startte het bedrijf twintig jaar geleden met een boekhoudpakket, vandaag de dag is dat uitgebreid tot een compleet pakket met logistieke facetten, projectmanagement, fabricage, distributie, klantenservice, salarisadministratie en personeelsmanagement.
Centrale visie
In de visie van Exact presteren bedrijven overal ter wereld beter als de werknemers informatie delen op één centraal systeem. Deze visie krijgt de naam One-X mee, en alle producten worden op deze architectuur gebaseerd. Hoewel het bedrijf marktleider is op de mkb-markt, is er door de jaren heen veel kritiek op de software. Het Exact voor Dos-pakket blijft tot ver in de late jaren negentig bij veel bedrijven draaien. Hoewel het bedrijf wel een Windows-versie ontwikkelt, gaan klanten niet massaal over. Reden hiervoor is dat Exact nooit in staat is geweest de complete functionaliteit van het Dos-pakket over te zetten naar Windows. Na de millenniumwisseling brengt het softwarehuis een geheel nieuw, modulair opgebouwd, standaardpakket pakket uit, Globe 2000.
Toch komt ook op dit pakket veel kritiek. Als database kiest Exact namelijk voor Microsoft SQL Server, een logische keuze vanuit het oogpunt van stabiliteit, aldus Fou-Kahn Tsang, directeur van Mazars Paardekooper Organisatie-adviseurs in het blad Acountancy Nieuws. Deze keuze heeft op dat moment echter ook verregaande gevolgen voor gebruikers. SQL Server draait alleen onder Microsoft-netwerkbesturingsystemen en is een beduidend zwaardere oplossing die om zwaardere systemen vraagt. Voor klanten dus een investering in software, met daaraan gekoppeld een investering voor een nieuw netwerkbesturingssysteem en nieuwe hardware. Ook is een één-op-één-conversie vanwege het One-X-concept niet mogelijk, waardoor de upgrade van Exact voor Windows naar Globe 2000 eigenlijk de implementatie van een compleet nieuw pakket behelst.
Beurstijd
In 1999 achtte Exact het tijd voor een beursgang. Deze plannen bestonden al langer, maar moesten herhaaldelijk worden uitgesteld vanwege problemen in de productontwikkeling en het stroef verlopen van een aantal acquisities in Duitsland. Lucas Brentjes meldt: “We zijn bezig met de voorbereidingen, maar hebben nog geen beslissingen genomen.” Toch blijkt dan uit verschillende bronnen dat het softwarebedrijf haast heeft met een notering aan de Amsterdamse beurs. Het zou willen profiteren van het opgekrabbelde beursklimaat in de eerste helft van het jaar. Brentjes doet dat af als kortzichtig. “Met de beursgang willen we vooral zichtbaarder worden in de markt; we verwachten een positief effect op ons imago.”
Hoewel het softwarebedrijf om zich heen blijft kijken en af en toe een overname doet, lijkt het in 2002 zelf ook doelwit van een overname. Het Britse Sage beweert in Nederland zijn zaken te willen uitbreiden door een overname van Exact Software. Exact zegt van niets te weten. “We zijn niet op zoek naar een grote overnamepartner, we nemen liever zelf over”, aldus woordvoerder Eric van Keimpema.
De daad bij het woord voegend is het laatste bedrijf dat Exact kan bijschrijven het Amerikaanse Treadstone, een it-consultant en systeemintegrator uit Cincinnati. Dit bedrijf wordt eveneens een regionaal kantoor op de Noord-Amerikaanse markt. Het kent momenteel een totaal van twaalf regionale vestigingen, waarvan er twee de Canadese markt bedienen.
Begin van het einde?
Eind 2003 neemt oprichter en directeur Eduard Hagens een jaar verlof om een wereldreis te maken. Na tien maanden staat hij, september 2004, weer op de stoep bij zijn bedrijf. Met verstrekkende gevolgen. Ceo Lucas Brentjes en cfo Bert Broenewegen leggen per 15 oktober hun functie neer. De raad van commissarissen, bestaande uit Leon van de Boom, Louis de Bièvre, Joost van Heijningen Nanninga en Dick Schonis, zoekt vervangers en houdt het dan ook voor gezien. Dit alles wegens een ‘fundamenteel verschil van inzicht’ over de besturing van het bedrijf.< BR>