Een op de drie Nederlanders ondervindt nog steeds hinder bij het online bestellen van goederen of diensten via internet. Dat blijkt uit onderzoek van Insites.
11 procent van de Nederlanders ondervindt zelfs meerdere malen hinder en slaagt er niet in een transactie naar behoren af te ronden. Van de Nederlandse internetgebruikers kocht 86 procent goederen of diensten via het internet gedurende de voorbije twaalf maanden. In vergelijking met het jaar 2003 betekent dit een stijging van 30 procent. De top drie van de belangrijkste struikelblokken bij het doen van transacties zijn: technische problemen bij de bestelprocedure, het alleen kunnen betalen met creditcards en uiteindelijk zelfs helemaal niet geleverd worden van de gekochte waar.
“Daarnaast blijkt dat ruim één op zes Nederlandse internetgebruikers die nog nooit iets via het web aankochten, direct al bij hun eerste poging problemen ondervonden, waardoor ze besloten de bestelling te staken. Het spreekt voor zich dat deze groep internetgebruikers het vertrouwen in e-handel volledig kwijt is geraakt na een dergelijke eerste negatieve ervaring,” zegt Steven van Belleghem van Insites.
26 procent van alle online transacties gebeurt via een creditcard. Daarmee blijft dit betalingsmiddel de belangrijkste betalingsvorm op het internet. Daarnaast toont het InSites onderzoek aan dat de betalingen via een bancaire overschrijving aan populariteit winnen. “Ondanks de grote populariteit van de creditcard, blijft het belangrijk dat sites ook alternatieve betalingsmethodes aanbieden. Voor een groot aantal surfers is het achterlaten van een creditcardnummer op een website nog steeds een belangrijke drempel,” aldus Van Belleghem.
15 procent van het totaal aantal online transacties in Nederland bestaat uit de aankoop van boeken. Ook de online aanschaf van kledij en schoenen zit sterk in de lift en omvat 10 procent van het totaal aantal transacties. De verkoop van cd’s via internet is ten opzichte van de totale afzet het voorbije jaar verder gezakt. In 2003 bestond 13 procent van het aantal transacties nog uit cd’s, dit jaar is dit gedaald tot 9 procent.