KPN's mobiele tak in Duitsland, E-Plus, heeft voor zijn umts-netwerk een nieuw systeem aangemeld voor octrooi.
Het gaat om antennes op zogenaamde 'ultra high sites (uhs), locaties boven de 100 meter waaronder zendmasten en industrieschoorstenen, schrijft De Financiële Telegraaf. Deze brengen een helder umts-signaal voort die elk zo’n acht conventionele umts-installaties kunnen vervangen.
Tot het eind van dit jaar worden in Duitsland zo’n tweehonderd uhs-stations gebouwd in plaats van zo’n vijftienhonderd conventionele basisstations. De innovatie bespaart tot het eind 2005 ongeveer zestig miljoen euro, stelt KPN
Het op grote hoogte plaatsen van antennes om zodoende een groter dekkingsgebied af te dekken is op zich niets nieuws. Wat men zich dient te realiseren is dat er naast dekking ook de capaciteit een issue is. Door nu UHS sites te bouwen zorgt men inderdaad voor grote gebieden met dekking. In Nederland is dit ook prima toe te passen, de operator voldoet hiermee al snel aan de eis om (ik geloof) voor 2006 een dekkingsgraad te hebben van 70%. Erg slim!
Maar, het is bekend dat een UMTS site een zogenaamd breezing effect heeft, wat betekent dat de cel-grootte kleiner wordt naar gelang de capaciteit in de cel toeneemt (meer gebruikers). Door deze UHS zal er mogelijk bij veel gebruikers in een cel nog wel UMTS dekking zijn maar het verzenden en ontvangen van data zal of erg langzaam zijn of niet meer mogelijk zijn! Om deze reden zullen er toch weer ”normale” sites bijgeplaatst moeten worden om aan de capaciteitsbehoefte te kunnen voldoen.
Samenvattend: Perfect idee om relatief snel en goedkoop aan de eis van de overheid inzake de UMTS dekkingsgraad te voldoen!
Geheel eens met Maurits Zandbergen!
Zelf heb ik de uitrol van GSM in Nederland begin jaren 90 geleid en inderdaad verdienden hoge maste (Straaltorens, BiZa etc.) de voorkeur. Toen de groei onstuimig werd, moesten deze hoge sites vervangen worden door een aantal kleinere/lagere hoogte.
Waaruit nu precies het octrooi bestaat is mij derhalve niet duidelijk. In elk geval niet op het idee van hoge sites!