Toepassing van ‘open source’ door gemeenten kost beduidend minder dan het inzetten van commerciële software. Dat concludeert het EZ-programma Open Standaarden en Open Source Software voor de overheid (Ossos) na proefprojecten bij vijf gemeenten in Groningen.
Migratie naar open source software bespaart een gemeente gemiddeld 308 euro per werkplek per jaar, stellen de uitvoerders van het project, adviseurs van ict-bedrijf Footmark. Daarnaast kan de migratie gemeenten nog zo’n 143 euro aan indirecte besparingen opleveren. “De totale ict-kosten, inclusief opleidingen en beheer, nemen aanzienlijk af.” Grootegast, Marum, Haren, Winschoten en Reiderland beproefden de invoering van onder meer de kantoorsuite Open Office en de koppelingen daarvan met Pink Civision. Daarnaast ging het om het onder Linux draaien van Edirectory en Groupwise, een beheeromgeving en mailserver van Novell. Open Office werd geïnstalleerd op Citrix-terminals, de koppelingen met handcomputers zijn getest en er werden zware Linux-clients ingezet.
“De aanschafkosten zijn een klein onderdeel van de totale kosten. Het verschil daarvan met commerciële software heeft echter een grote invloed op de totale kosten”, stellen de auteurs. Een artikel over de geslaagde proeven verscheen afgelopen woensdag op de website van Ososs.< BR>