Microsoft rust zijn huidige besturingssystemen Windows XP en Windows Server 2003 uit met elementen die gepland stonden voor Longhorn. Die volgende generatie van het besturingssysteem verschijnt in 2006 en ontbeert dan het metadata-bestandssysteem Win FS.
Dit liet Microsoft-topman Bill Gates eind vorige week weten. Hij verklaarde dat Win FS in béta verschijnt rond de tijd dat Longhorn zelf uitkomt. Die databankbenadering van bestanden op harde schijven en andere opslaggebieden was één van de door Microsoft meest geroemde verbeteringen in de volgende generatie van Windows.
Win FS is niet een geheel nieuw bestandssysteem, maar een metadata-indeling die draait als dienst bovenop het bestandssysteem Ntfs. De ontkoppeling – en latere vereniging – van Win FS en Longhorn is dus minder ingrijpend dan het lijkt. Eind april werd al bekend dat Win FS niet in de oorspronkelijk geplande, volledige vorm in Longhorn zou verschijnen. De netwerkfunctionaliteit moet wachten op de toekomstige Windows-server, codenaam Blackcomb. Het metadatasysteem komt uiteindelijk ook beschikbaar voor de voorgaande Windows-versies XP en Server 2003, belooft Gates nu.
Volgende generatie-applicaties
Die twee besturingssystemen krijgen vóór de komst van Longhorn alvast enkele andere elementen van die volgende Windows-versie. Dit zijn de api-omgeving Win FX, de grafische motor Avalon en communicatie- en programmeeromgeving Indigo. Eerstgenoemde subsysteem is een nieuw ‘application program interface’-platform dat voortbouwt op het .Net-programmeerraamwerk. Win FX leunt sterk op de andere twee subsystemen en op Win FS.
Het tweede subsysteem, Avalon, is voor de gebruikersinterface, maar moet ook universele beheermogelijkheden bieden. Het laatstgenoemde subsysteem dient voor nieuwe .Net-applicaties en webdiensten en verzorgt de communicatie tussen applicaties, componenten en het besturingssysteem zelf.
Analisten speculeren nu dat er niet veel overblijft van Longhorn. Dergelijke geluiden klonken ook al eind april. Gates benadrukt dat Longhorn nog veel meer aantrekkelijke verbeteringen bevat. Door enkele elementen eerder uit te brengen voor de huidige Windows-versies, moet de ontwikkeling van een volgende generatie applicaties versneld op gang komen.
Elke vier jaar
Het loskoppelen van Win FS dient om verdere uitloop van Longhorn te voorkomen. Microsoft stelt zichzelf als doel elke vier jaar een nieuwe Windows-versie te brengen, die elke twee jaar wordt verbeterd met een nieuwe tussenversie. Windows XP is in oktober 2001 verschenen. Tussenversie XP Reloaded lijkt dus meer te worden dan alleen een marketingactie, al dan niet rondom Service Pack 2.
Vice-president Jim Allchin zegt dat Microsoft juist luistert naar zijn klanten, zowel pc-producenten als eindgebruikers. “We hebben luid en duidelijk van onze klanten te verstaan gekregen dat zij verbeterde productiviteit, makkelijkere uitrol, verhoogde betrouwbaarheid en verbeterde beveiliging willen hebben, naast de andere innovaties waar wij aan werken. We hebben enkele dingen moeten opofferen om die functionaliteit in een redelijk tijdsbestek te brengen.”
De beperking van Win FS tot alleen de client was ook al een opoffering om de uitloop binnen de perken te houden. Een deel van de vertraging is te wijten aan het ontwikkelwerk voor Service Pack 2 voor Windows XP en Service Pack 1 voor Windows Server 2003. Microsoft heeft daarvoor zelfs Longhorn-ontwikkelaars overgeheveld naar de Service Pack-teams.< BR>