Tot twee jaar geleden was het beginnen van een loopbaan in de ict eenvoudig. Tegenwoordig zijn werkgevers veel kritischer, en belonen het werk minder royaal dan voorheen. Toch worden de eerste presentjes aan sollicitanten alweer uitgedeeld.
Wervings- en selectiebureau Brunel ICT geeft een Apple iPod weg aan mensen die na bemiddeling aan de slag gaan als junior Siebel engineer of medior Siebel beheerder. Volgens Roel Lenaers van Brunel ICT gaat het vooral om een test, het bureau wil kijken hoe potentiële kandidaten reageren.
“Een paar jaar geleden was de markt overspannen, dat speelt nu veel minder, maar we zien een toenemende vraag naar Siebel-specialisten. Siebel wordt vaker geïmplementeerd. Dat leidt tot een vraag naar engineers die kunnen ontwikkelen, testen en implementeren.” Volgens Lenaers kan daardoor ook de vraag naar Siebel Beheerders stijgen. “We zoeken engineers met een half jaar tot een jaar ervaring. Deze mensen zijn jong, waardoor we verwachten dat ze gevoelig zijn voor gadgets als een iPod.”
Brunel ICT houdt zich verder bezig met het werven van Mcse-specialisten. Ook daar is volgens Lenaers vraag naar. “Een paar jaar geleden werd je al aangenomen als je het woord Microsoft kon spellen. Daar is zeker verandering in gekomen, onze klanten leggen de lat nu duidelijk hoger. Er wordt gezocht naar mensen die hun certificering in orde hebben.”
De ict-afdeling van de Belastingdienst zoekt ook zo’n 85 nieuwe medewerkers voor ontwikkeling en implementatie. Ronald van Driel is hiervoor verantwoordelijk. “We zoeken specialisten in Cobol/Cics/DB2 of Cool:gen.”
Vooral expers in het laatstgenoemde product zijn moeilijk te vinden. “Er zijn in Nederland ongeveer tien grote bedrijven waar Cool:gen stevig wordt gebruikt, dus het aanbod aan ervaren medewerkers is beperkt. Dit betekent dat we nu ook minder ervaren mensen aannemen en investeren in opleiding.”
Lager salaris
Voor de 85 vacatures kwamen ongeveer vierhonderd reacties binnen. “Dat betreft dan vooral Cobol-mensen”. Van Driel stelt dat een zesde van de cv’s interessant lijkt, daarvan wordt circa de helft uitgenodigd voor een gesprek. “60 procent van die mensen zit thuis zonder werk, ongeveer 20 procent werkt bij een detacheerder en de resterende 20 procent werkt ergens anders.” Hij schat dat bij de kandidaten die werken bij een detacheerder ook een fors deel ‘op de bank zit’ als ze solliciteren.
Volgens Van Driel zijn juist die mensen veel bescheidener dan ze voorheen waren; presentjes als een iPod hoeft de dienst dan ook bepaald niet uit te delen. “Bij 90 procent van de mensen die we uiteindelijk geschikt achten worden we het snel eens op salarisgebied. Wie twee of drie jaar thuis heeft gezeten gaat akkoord met een salaris dat lager is dan men voorheen verdiende. De bescheidenheid blijkt ook uit het feit dat de nieuwe medewerkers bereid zijn fors te reizen. “Dat terwijl de rijksoverheid een actief ontmoedigingsbeleid voert als het gaat om automobiliteit. Daar stapt men toch overheen.” Wel geeft Van Driel aan dat wie niet werkloos is, maar vanuit een andere positie de overstap overweegt, kritischer is.
Deze houding herkent ook Drs. S. Heinis van Gitp Werving & Selectie. “Tot een half jaar geleden reageerden vooral mensen die ‘moesten’ solliciteren, door werkloosheid of omdat ze met ontslag bedreigd werden. Inmiddels echter zijn het ook mensen met vaste aanstellingen die voorzichtig om zich heen kijken.”
Heinis merkt dat bijna alle werkgevers op secundair vlak minder luxe contracten aanbieden, “maar de meeste kandidaten weten dat, dus houden ze er rekening mee bij het formuleren van hun eisen”. Volgens hem ging een sollicitant er in het verleden bijna altijd een flink stuk op vooruit na een overstap. Dat automatisme is inmiddels verdwenen.
Lenaers van Brunel ICT, zegt het nog stelliger: “Sollicitanten zullen er meestal niet op vooruit gaan als ze van werkgever veranderen. De voorwaarden waarvoor ze nu werken zijn immers opgesteld in de goede tijd. Hierdoor is er nog weinig beweging in de markt.”< BR>