De overheid probeert een onevenredig deel van de risico's van grootschalige ict-projecten af te wentelen op de automatiseerders. De tijden zijn echter veranderd, waardoor verzekeringsmaatschappijen niet alles meer willen dekken. Het is dus tijd voor verandering, stelt branchevereniging Nederland-ICT.
“De risico's worden naar ons gevoel niet gelijk gedeeld”, zegt Philip Todd van de brancheorganisatie toe. “De overheid gaat er vanuit dat verzekeringsmaatschappijen eventuele schade wel vergoeden. Je kunt echter niet alle risico's afwentelen op de leveranciers. De overheid wil wel de lusten maar niet de lasten. Producten en diensten worden hierdoor duurder. We begrijpen dat de overheid risico's wil afwentelen, maar we hebben het hier over miljoenenprojecten. Dan moet je dus ook samen de risico's durven dragen.”
Nederland-ICT pleit ervoor dat ambtenaren die betrokken zijn bij ict-aanbestedingen een geheimhoudingsverklaring onderteken. Dit gebeur in een aantal gevallen wel, maar lang niet altijd. Het risico dat vertrouwelijke informatie vrijkomt is hierdoor groot met kans op negatieve gevolgen voor de branche.
Als we een huis laten bouwen willen we dat goed en zonder gebreken opgeleverd hebben. Daarvoor is de aannemer aansprakelijk. Het wordt tijd dat de ICT branche nu eens echt volwassen gaat worden en zich net zo gaat opstellen als bouwbranche (en dan bedoel ik natuurlijk niet de bouwfraude). Jarenlang hebben (grote) IT leveranciers geprofiteerd van de overheid. Met hoge salarissen, dikke auto’s en vette bonussen.
Laat ICT Nederland eens orde op zaken stellen bij de eigen achterban i.p.v. afwentelen op de overheid. En als IT leveranciers dat niet aankunnen moet ze dergelijke opdrachten ook niet aannemen.
Inderdaad; wanneer was de laatste keer dat een IT-project binnen de gestelde tijd, budget en volgens de specificaties is opgeleverd ? Laten we beginnen met de hand in eigen boezem te steken en de gebakken lucht uit deze branche te persen.
Waarom accepteren we wel de gebreken van software en hardware, maar niet de gebreken van bijv. een nieuwe auto of een woning ? Hier wachten we toch ook niet tot de leverancier bereid is om een oplossing of update vrij te geven ?
Voorbeeld: C2000, één grote chaos terwijl het nog nauwelijks is ingevoerd. Het is nu al gedeeltelijk mogelijk om met professionele scanners (te koop bij speciaalzaken of op het internet) dit netwerk af te luisteren. Afwentelen op de leveranciers ? Terecht lijkt me; verkoop eens een écht product en niet iets wat half af is…..
En inderdaad, zoals Gerard Bottemanne al zei: “En als IT leveranciers dat niet aankunnen moet ze dergelijke opdrachten ook niet aannemen.”
Het beeld wat hier wordt geschetst als zou de ICT business hand in eigen boezem moeten steken en moeten bouwen als een huis gebeurt wel degelijk! Bij sectoren anders dan de overheid gaat dat steeds beter. De overheid blijft echter achter doordat samenwerken met de overheid lastig is.
Het begint al vanaf dag één met de Europese aanbestedingsprocedure. Een normaal onderhoud met de klant zoals je die in andere sectoren wel hebt is onmogelijk. Nergens is alles juridisch zo bizar tot op het niveau van de samenwerking binnen het project zo dicht getimmerd als bij de overheid. Je hebt nauwelijks vrijheidsgraden wat samenwerking bijzonder lastig maakt.
Daarnaast ben je als automatiseerder een soort evil empire dat zich met allerlei lastige vragen bemoeid en ‘de tent op z’n kop komt zetten’. Die houding is niet verwonderlijk omdat men vaak zelf niet weet hoe de tent precies op z’n kop moet komen te staan maar dat men wel weet dat het gebeuren moet.
Daar tref je de essentie van de zaak. Het aantal schijven waarover de overheid moet werken is zo bizar groot, zeker in de grote trajecten, en niemand heeft beslissingsbevoegdheid. Het is niet voor niets dat een effectievere overheid in Den Haag zo hoog op de agenda staat.
Pas als dit in dergelijke trajecten is weg gemanaged kunnen we aan de slag maar is de meeste schade al geleden.