Grote bedrijven met een complexe it-infrastructuur peinzen er niet over om over te stappen op Linux, zo blijkt uit een studie van Yankee Group
De cijfers liggen compleet anders als het gaat om de kleinere bedrijven. Daar blijkt dat het aandeel van Linux in de servermarkt de komende jaren flink groeit ten koste van Unix en Windows. Vooral Unix verliest marktaandeel aan Linux: ruim een derde van de Unix-gebruikers is van plan om binnen twee jaar op Linux over te stappen, terwijl 28 procent beide systemen wil gebruiken en de rest Unix trouw blijft. Windows-gebruikers zijn merktrouwer: slechts 12 procent stapt in de komende twee jaar over op Linux, terwijl het merendeel (37 procent) Windows blijft draaien. Ongeveer 28 procent wil enkele Windowsmachines migreren en 23 procent wil beide besturingssystemen naast elkaar draaien.
Linux blijkt een onderhandelingstroef te zijn voor Windows en Unix winkels die kosten willen drukken. Een anonieme mis-manager van een mkb-bedrijf zegt hierover in het rapport: “We zijn niet van plan om te migeren naar Linux, maar het blijkt voor ons wel een steen te zijn die we naar Microsoft kunnen gooien.”
Dit soort berichten komt met de regelmaat van de klok terug, opvallend is de stelligheid van toon:
“Grote bedrijven met een complexe it-infrastructuur peinzen er niet over om over te stappen op Linux”, aldus een studie van de Yankee Group
De reacties zijn ook meestal soortgelijk, zie hieronder:
Vandaar dat IBM bijna al zijn business-troeven op Linux heeft gezet
Vandaar dat Microsoft Linux als bedreiging nummer 1 ziet
Vandaar dat alle grote database-leveranciers een versie voor Linux hebben uitgebracht
Vandaar dat 66% van alle webservers, wereldwijd op Apache draaien, waarvan een groot deel op Linux
Vandaar dat het grootste deel van de Nederlandse ziekenhuizen hun centrale ict-infrastructuur draaien op Linux
Vandaar dat stad Muenchen volledig overgaat op Linux, zelfs op de desktops,
Vandaar……
Vandaar…….
Zowel het genoemde soort rapporten als de reacties zijn werkelijk slaapverwekkend voor een aandachtig lezer, die voortdurend Deja-vu ervaringen heeft.
Laten we dat aandachtige lezers besparen en rapporten zoals dit de aandacht geven die het waard is.
Misschien dat dan ICT berichtgeving interessanter wordt
vriendelijke groet
Bert Verhees
Je moet ook niet willen ‘migreren’.
Je moet klein beginnen en het langzaam uitbouwen.
In de loop van de tijd bewijst Open Source software zichzelf en volgt een soort autonome groei.
Paul
http://www.Pollux-IT.nl
Helaas is dit een oud bericht van 27 april dit jaar, daarnaast kloppen de gegevens niet: “Vooral Unix verliest marktaandeel aan Linux, ruim een derde van de Unix-gebruikers” is slechts 4%
Verder wordt niet gekeken door de business naar een totale migratie maar vooral van specifieke onderdelen (webservers ed.)
Volledig eens met Paul.
Vooral (MKB) bedrijven die nog met WindowsNT of Novell netwerken werken is de overstap naar Linux een goed, stabiel en vooral betaalbaar alternatief.
Maar dan heb ik het alleen over de server. Werkstations inrichten met Linux bevalt over het algemeen slecht bij gebruikers omdat ze daarin niet thuis zijn. Vooral niets opdringen dus.
De werking van de server hebben de gebruikers niets van in de gaten, zolang het maar draait. En met Linux draait het!
Bel gerust voor een offerte: 0575-458130
http://www.fluence.nl
Met vriendelijke groet,
Niels Donninger
Algemeen directeur
Fluence
Vreemde logica schijnen bedrijven te hebben: Grote bedrijven dénken er niet over om naar Linux over te gaan en dan verderop: Vooral Unix is vooral het ‘slachtoffer’. Hoeveel kleine bedrijven hebben iets op welke Unix dan ook draaien? Het zijn juist de kleinere bedrijven met een Windows Monocultuur zitten, de complexe bedrijven waar het ‘onderzoek’ gewag van maakt zullen wel de hele grote zijn waar nog mainframes zijn. Ja kijk, je vervangt een server OS misschien door een andere server OS – en kunt dus idd switchen naar Linux of BSD, maarre zOS vervang je niet zomaar. En dat er vervolgens een Linux LPAR draait, ach dat is meestal alleen bij de insiders bekend.