De protesten over het afschaffen van de pc privéregeling beginnen op gang te komen. Zowel het telewerkforum als computerhandel Megasellers Business Computers betreuren het afschaffen van de regeling. “De afschaffing van de pc-privéregeling betekent het failliet van de Nederlandse kenniseconomie!”, zegt Pim Eitjes, directeur van Megasellers Business Computers.
“Het lijkt misschien een interessante besparing voor het kabinet, maar op de (middel)lange termijn raakt Nederland achterop en gaat het geld juist kósten. Er dreigt 556 miljoen euro aan omzetverlies voor de branche,” zo rekent Eitjes voor.
De afgelopen jaren hebben veel Nederlanders geprofiteerd van de fiscaal voordelige pc-privéregeling. Eitjes: “Dit betekende dat in veel (jonge) gezinnen die het anders niet zouden kunnen betalen, een pc kwam te staan, waarvan ook de kinderen actief gebruik maken, ook voor het maken van hun huiswerk. Steeds meer scholen gaan er vanuit dat leerlingen thuis gebruik kunnen maken van een pc en internettoegang.’”
Een andere doelstelling van de pc-privéregeling was het terugdringen van het dagelijkse fileleed door steeds meer mensen in de gelegenheid te stellen thuis te werken. Ook deze doelstelling is, gezien de lengte van de files op de Nederlandse wegen, nog lang niet gehaald, zo constateert Eitjes.
Ook de Nederlandse ict-branche wordt zwaar getroffen door het kabinetsbesluit, zo stelt hij. “Het ministerie van Financiën schat dat jaarlijks 400 duizend werknemers van de pc-privéregeling gebruik maken. Uitgaande van een gemiddeld aanschafbedrag van 1400 euro zal dit leiden tot een omzetverlies van 566 miljoen euro voor de Nederlandse ict-branche. Het is niet moeilijk voor te stellen wat dit voor effect heeft op de branche en de werkgelegenheid in deze sector. In een branche waarin toch het nodige is geïnvesteerd in deze specifieke materie en zeker de nodige werkgelegenheid is gecreëerd is afschaffing van het pc-privévoordeel kapitaal- en werkgelegenheidsvernietiging. Wij kunnen ons niet voorstellen dat dit de bedoeling is van de staatssecretaris”, aldus Eitjes.
Niet alleen Eitjes is teleurgesteld. Ook het Telewerkforum kan zich niet vinden in het besluit van Zalm en staatssecreatris Joop Wijn en roept Wijn op om terug te komen op zijn besluit. “Het Telewerkforum streeft er al sinds haar oprichting in 1995 naar om het (tele)werken in Nederland te bevorderen: hoe meer des te beter voor creativiteit en innovatie, filebestrijding, CO2-uitstootreductie, combinatie werk en privé, verkorten reistijden, et cetera. Daarbij is het bezit en gebruik van een pc een absolute noodzaak. De bodem wordt nu weg geslagen onder onze missie en doelstellingen, juist nu de breedbandtechnologie het steeds aantrekkelijker maakt om te (tel)ewerken,” zo betoogt het Telewerk-forum.
Daarom vraagt het forum aan Joop Wijn om de abrupte beslissing tot afschaffing van de pc-privéregeling te heroverwegen. “De Nederlandse regeling geldt vaak als voorbeeld in het buitenland hoe een regering zou moeten handelen om innovatie te bevorderen. Dit concurrerende voordeel wat Nederland in de huidige tijd zo hard nodig heeft, wordt nu in één keer teniet gedaan.”
Ik vind dat deze regeling corruptie in de hand werkt . De regel was om het op 1 januarie af te bouwen zodat een ieder dit kon regelen die dat nog kon.
Nu probeert eenieder het nog te regelen. Ook op een ilegale manier.
Ik vind dat dit een negatief voorbeeld om de waarden en normen in stand te houden.
Ik hoop van harte dat dit proces nog een positieve wending krijgt en de afgesproken afbouwregeling pas zal ingaan op 1 januarie.
PS misschien heeft Rotterdam nog ergens een potje waar wat in zit??
Deze reactie lijkt mij verre van objectief door een partij die vermoedelijk 1 van de grootste leveranciers is van PC prive producten. Het is een stuk charity in de vorm van geld van de regering en men kan hiervoor veel betere initiatieven ondernemen, bijv. integratie van de samenleving…
Een toegang tot internet is al bijna gemeengoed geworden.
Het is nu voornamelijk funding van particulieren die de mazen in het (inter)net goed kennen/benutten.
Ik begrijp dat de computerverkopende branche gedupeerd wordt door het afschaffen van de PC-privé-regeling, maar het gaat wat ver om de verkoop van PC’s gelijk te stellen met de kenniseconomie. De computerbranche probeert een graantje mee te pikken van de actualiteit van het onderwerp, lijkt het.
Ik vind zelf overigens dat voor telewerken meer voorzieningen nodig zijn dan een PC thuis, maar dat kan persoonlijk zijn.
Does the government realize how much ONE computer user benefits the local economy? Yearly broadband fees (550 Euros) + Printer paper (20) + 10 Cartridges (350 Euros)+ New software (200) – Games and Windows upgrades (150) and more …You can easily figure 1500 Euros are spent PER YEAR every YEAR. Calculating the missed TAX revenues for 400,000 new users each year is an incredible loss, especially when you consider growing tax revenues Year on Year in a way that benefits the Consumers and Government in positive ways. I guess Mr. Zalm better sharpen his pencile again.