Overheden en de media doen net alsof het werk van hele volksstammen naar lagelonenlanden verdwijnt. Een verkeerd signaal. Europa doet juist te weinig aan werk uitbesteden over de landgrenzen. Dat stelt Andrew Parker van onderzoeksbureau Forrester.
Forrester voorspelt dat er tussen nu en 2015 in Europa in totaal 1,17 miljoen banen worden overgeheveld naar landen buiten dit werelddeel. Het merendeel van de vervallen functies zijn Brits (758.401) en – ingedeeld naar branche – betreft ict-werkzaamheden (150.304).
Volgens analist Andrew Parker is het zeker niet zo dat het werk van grote groepen mensen verdwijnt. “In Groot-Brittanië gaat het in de komende tien tot vijftien 'slechts' om 3 procent op een beroepsbevolking van 28 miljoen. In de VS ligt dit percentage drie keer zo hoog.” Hij maant landen als Duitsland, Frankrijk, Italië en in mindere mate Nederland, zelfs om hun terughoudendheid te laten varen.
“Multinationals moeten offshoring als concurrentiemiddel gebruiken om de strijd met hun mededingers vol te houden. Anders kan het wel eens jammerlijk met ze aflopen en is de schade voor de werkgelegenheid veel groter.”
Kijk voor een uitgebreid artikel in de Computable van 27 augustus 2004.
Het is jammer dat die jongens van Forrester de ontwikkelingen op de werkvloer in de VS niet zo goed volgen. Er zijn daar al heel veel bedrijven in de valkuil van het offshoren getrapt en zijn nu aanzienlijk duurder uit, terwijl de oude en aanzienlijk betere situatie niet meer terug te draaien is. Men denke daarbij aan de korte één-tweetjes tussen ontwikkelaars en gebruikers die hier tamelijk normaal zijn maar die door te offshoren onmogelijk worden. Onderhoud door Indiers op in Nederland ontwikkelde software is heel lastig voor hun. Het Nederlandstalige commentaar is voor hun niet te begrijpen. Sowieso moet je je afvragen of mensen met zeer verschillende referentiekaders elkaar kunnen begrijpen. Ieder woord wordt bij zo een verschillende achtergrond anders geinterpreteerd. Dus voor onderhoud moet je ook niet in India zijn. Wat blijft er dan nog over? Zeer precies gedefinieerde nieuwbouw van een redelijk volumen, dat is het enige waar eer aan te behalen valt. Voor de rest moet je dit soort dingen niet willen.
De vraag is nu hoe het komt dat een gerenommeerd bureau als Forrester keer op keer dezelfde mythe blijft uitdragen en mensen op het verkeerde been blijft zetten. Ik vind het jammer dat dit soort berichten prominent blijven circuleren en kritiekloos door allerlei vakbladen afgedrukt wordt, terwijl er veel overtuigender bewijs te vinden is om vooral niet te offshoren!
Droevig.