Van publieke terechtstellingen gaat een afschrikwekkende werking uit. Dat wist men in de Middeleeuwen al. Het is een gegeven dat de opmars van een moderne misdaadvorm, computercriminaliteit, ook moet stuiten.
De Klpd, het OM en de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken willen de koppen bij elkaar steken om computercriminaliteit steviger aan te pakken, meer zaken voor de rechter te krijgen en de verdachten veroordeeld te zien. Dat is tot nu toe slecht gelukt: aangiftes van softwarepiraterij, netwerkaanvallen en computervredebreuk verdwijnen bijna zonder uitzondering in het niets.
De Nederlandse politie geeft grote prioriteit aan de aanpak van computercriminaliteit. In het Nationaal Dreigingsbeeld, dat de Dienst Nationale Recherche Informatie in juli uitbracht, krijgt computercriminaliteit een prominente plek. De voor dit onderzoek ondervraagde chefs van regionale en landelijke recherchediensten verwachten dat computercriminaliteit de komende vijf jaar een steeds belangrijker verschijnsel wordt. Boven aan de lijst van aan te pakken computerovertredingen staat piraterij, gevolgd door telecomfraude. Internetfraude en afpersing door te dreigen met het platleggen van websites door een ddos-aanval (distributed denial of service) ziet de politie ook in de toekomst in Nederland niet zo vaak voorkomen.
Wat het Dreigingsbeeld wel als een groot risico bestempelt, is corrupte ict-werknemers. Omdat computernetwerken beter beveiligd worden, zullen criminelen zwakke plekken van binnenuit moeten benutten. Toekomstige inbraken vinden plaats door corruptie en omkoping van netwerk- en systeembeheerders, verwacht de politie. Als je dit gegeven combineert met het feit dat de rijksoverheid grootafnemer is van tijdelijke ict-inhuurkrachten, dan heb je een gevaarlijke mix te pakken. Vanuit die achtergrond wordt de oproep van minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties om de informatiebeveiliging bij de ministeries rigoureus te verbeteren alleen maar dringender. < BR>