De Zweedse leverancier Ericsson kreeg het contract voor het 3G umts-netwerk van het Belgische Base, goed voor een bedrag van zeventig tot 120 miljoen euro in 2005. Base besteedt daarnaast zijn belcentrum uit aan de Nederlandse callcentergroep SNT.
Ericsson leverde voor Base reeds het gsm-netwerk. Daarin is dit jaar nog vijftig miljoen euro geïnvesteerd, acht miljoen meer dan aanvankelijk begroot. En ook volgend jaar mag Ericsson in België rekenen op forse inkomsten dankzij het 3G contract. Het precieze bedrag is nog niet bekend, want de plannen moeten nog verfijnd worden. De krant De Tijd publiceerde afgelopen weekend een interview met Base topman Stan Miller. Hij heeft het over een bedrag van zeventig tot 120 miljoen euro in 2005.
Base is niet van plan om voorop te lopen op de verplichte introductie van 3G. Begin januari 2006 moet het aan 30 procent van de bevolking een 3G dienst kunnen bieden. Proximus is al van start gegaan met een beperkte dienst in een aantal steden. Leveranciers zijn Siemens en Nokia. Mobistar zou in de eerste helft van volgend jaar van start gaan. Die operator heeft, in tegenstelling tot eerdere berichten, zijn leverancier nog niet gekozen. Op 23 september zou de beslissing vallen.
Base hoopt met 3G zijn Imode ervaring te kunnen uitspelen. Het blijft bij de moeilijke opdracht om tegen eind 2005, begin 2006, 20 procent van de markt te hebben. Eind juni telde het 1,22 miljoen mobiele bellers, iets meer dan 13 procent. Het is de enige gsm-operator die via doorverkopers zoals jongerenzender TMF werkt. Versatel maakt gebruik van het Base-netwerk, maar dan via doorverkoper United Telecom. Tele 2 zou straks mogelijk ook de diensten van Base verkopen. Ook Telenet heeft een princiepsakkoord, maar is niet van plan om de mobiele diensten dit jaar nog aan te bieden. Base hoopt tegen 2006 op een omzet van zeshonderd miljoen euro.
Tegelijk wordt er flink in de kosten gesneden. Base wil niet langer investeren in een eigen call center, maar besteedt het uit aan de Nederlandse callcenter groep SNT. Dat heeft een vestiging in Antwerpen van waaruit het nu al callcenterdiensten levert aan Base. De mobiele operator kondigde eerder een saneringsplan aan waarbij 202 banen verloren gaan. De uitbesteding van het call center is een van de manieren waarop het de organisatie wil stroomlijnen. Dat betekent niet dat alle zeventig call center-medewerkers nu op straat staan. Wellicht kan een deel van hen aan de slag bij SNT.