Zoekmachine en internetportal Lycos gaat door het instellen van cassatie op zoek naar een principe-uitspraak van de Hoge Raad over de afgifte van naamsgegevens van klanten aan buitenstaanders.
Een klant van Lycos exploiteerde een website, waarop anoniem beschuldigingen werden geuit over de werkwijze van een Tilburgse postzegelhandelaar. Lycos weigerde afgifte van de klantgegevens aan de man. De bewuste website was inmiddels verwijderd en de beschuldigingen waren niet “onmiskenbaar onrechtmatig.” Het Amsterdamse Hof was het daarmee eens, maar oordeelde toch dat Lycos de klantgegevens moest verstrekken. Het zou maatschappelijk gezien ongewenst zijn als een derde een websitehouder op geen enkele manier kan aanspreken, aldus het Hof.
Tegen dat oordeel gaat Lycos dus in cassatie bij de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege in ons land. Lycos moet toegestaan worden de privacy van haar klanten te beschermen. Het Hof handelde volgens Lycos bovendien in strijd met een Europese richtlijn, die juist tot doel heeft de aansprakelijkheid te beperken van internetproviders, die alleen als doorgeefluik van informatie fungeren.