Het salaris van de ICT-er is in het eerste half jaar van 2004 met gemiddeld 2 procent gestegen, financieel-economen zijn er 3 procent op achteruit gegaan. Dit blijkt uit de cijfers van de Bredase Beloningsonderzoeker De Breed & Partners .
“Opvallend is dat de individuele salarisstijging bij financieel-economen hoger is dan bij ict'ers, terwijl de groep het omgekeerde beeld laat zien”, aldus Bas van de Haterd, consultant bij De Breed & Partners. De individuele salarisstijging van een financieel-econoom is ten opzichte van2003 gemiddeld 7 procent, die van een ict'er 5 procent.
Bij de individuele stijging vergelijkt De Breed & Partners het maandsalaris van een individu met. dat van precies één jaar geleden. Bij het gemiddelde vaste salaris van de groep wordt deze beïnvloed door de instroom van starters, de uitstroom van oudere en ontslagen werknemers.
“Een mogelijke verklaring voor dit verschil kan zijn dat bij financieel-economen de oudere, relatief dure, werknemers momenteel uitstromen en deze vervangen worden door jongere economen. Deze krijgen dan wel opslag, maar zitten niet op het niveau van hun voorganger. Hierdoor is er sprake van een stijging van individuele salarissen, maar een daling van het gemiddelde van de groep”, zegt Van de Haterd. “Dit is overigens een trend die we in 2002 en vooral 2003 hebben gezien bij ict'ers, en dus te verwachten was in andere beroepsgroepen.”
De totale beloning van een gemiddelde ict'er is halverwege 2004 44.749 euro, die van de gemiddelde financieel-econoom 40.066 euro. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de gemiddelde ict'er tien jaar werkervaring heeft, terwijl de financieel-econoom gemiddeld negen jaar ervaring heeft.
De opbouw van de beloning heeft wel één belangrijk verschil tussen beide groepen. Daar waar 3 procent van de totale beloning bij een ict'er variabele beloning is en 5 procent de bijdrage van mobiliteit (voornamelijk auto van be zaak), is dit bij de econoom juist omgekeerd.
De trend die De Breed & Partners in het eerste kwartaal van 2004 heeft gerapporteerd zet dus door, waarbij de groep die het hardst getroffen zijn door de economische teruggang (de ict'ers) het eerst herstelt terwijl voor de economen het einde van de tunnel nog niet zichtbaar is.