Gemeentes lijken steeds meer te voelen voor open source. Ede heeft de expertise van het Enschedeese bedrijf Emaxx gekozen als leverancier van de benodigde software.
Ede is de vierde gemeente die formuleren op de website, gegevens in de
basisadministratie en andere gemeentelijke diensten aan elkaar knoopt met open source-software van het Enschedese bedrijfje Emaxx. Almere, Hoorn en Velsen gingen de Gelderse gemeente (105.000 inwoners) voor.
Nog tien andere gemeenten zijn bezig met referentie-implementaties of vooronderzoeken met de Java-software.
Het lijkt wel weer reclame. Het is wellicht een goed idee om de bron van een artikel te vermelden. Als het dan een persbericht is, herkennen de lezers er sneller de reclame in.
Daarnaast lijkt de software van Emaxx geen open source te zijn? Zoeken op hun site levert geen enkele vermelding van Open Source op. Feit dat men java gebruikt als programmeertaal zegt daarbij niet zoveel (en roept zelfs vraagtekens op, aangezien hun eigen site op PHP draait?). En om op basis van deze informatie de grote conclusie te trekken dat ‘gemeentes steeds meer lijken te voelen voor Open Source’, lijkt me helemaal voorbarig! Er zijn vast ook wel vier gemeentes te vinden die recent een ASP site in de lucht hebben gekregen, wat dan de conclusie zou mogen opleveren: Gemeenten lijken steeds meer te voelen voor het Microsoft platform..
Dus: interessant nieuwtje, maar wat er nu echt aan de hand is?
Het is fijn om te horen dat staads meer gemeente de voordelen van opensource software ontdekken en ook daadwerkelijk tot implementatie overgaan. Op langer termijn kan de belastingbetaler hier ook tevreden mee zijn. Complimenten voor Ede… daarnaast voor alle gemeente die lef en wijsheid tonen om deze stap te maken.
Emaxx is partner van de MMBase foundation, MMBase is een open source content management systeem gebouwd in Java. Zie http://www.mmbase.org. Ze zijn dus in ieder geval in staat tot het implementeren van een Java gebaseerd systeem.
Het zou pas ècht nieuws zijn, als de gemeenten Open Source besturingssystemen gaat gebruiken, zoals de regio Extremadura in Spanje doet en München binnenkort (ja, het gaat nu écht door). Steeds meer buitenlandse banken en verzekeringsmaatschappijen (Engeland, Parijs, Austin, Texas) gaan over op linux, maar 98% van de Nederlandse bedrijven INCLUSIEF de Consumentenbond (http://pi0959.uvt.nl/consum.html) doet of hun neus bloedt en blijven braaf aan het handje van Ome Bill hun centjes afdragen. Zou ook een boost zijn voor de economie, als die kostenbesparingen meegenomen zouden worden. Wèl zullen veel zgn. “computerdeskundigen” (lees MS Windows deskundigen) ongeschoold moeten worden naar UNIX/Linux/BSD.