Microsoft heeft de handen vol aan Service Pack 2 voor Windows XP. Het werk aan deze verzameling lapmiddelen en beveiligingsverbeteringen zorgt voor uitstel van ander Windows-werk.
SP2 net op tijd af Het had er alle schijn van dat de introductie van SP2 ook zou worden uitgesteld Volgens de jongste planning moest het pakket vorige week afgerond zijn om midden deze maand te verschijnen. Deze planning is uiteindelijk slechts twee dagen overschreden. Microsoft verwacht het pakket dus toch midden deze maand uit te brengen. De lancering van SP2 was oorspronkelijk gepland voor juni, maar is eerst verschoven naar juli en vervolgens naar augustus. De reden voor dit uitstel is dezelfde als die voor de vorige vertragingen. Microsoft wilt SP2 pas uitbrengen zodra het voldoet aan de hoge kwaliteitseisen van de klanten. Aan deze eis is nu voldaan. |
De reden voor het uitstel is volgens Microsoft zijn streven naar kwaliteit en de behoeften van klanten. Andrew Lees, vice-president marketing voor servers en hulpmiddelen, stelt dat het uitstel van SP1 en de 64-bit producten geen grote vertraging betekent. “Sommige media schrijven dat we nu zes maanden vertraging hebben opgelopen, maar dat is niet zo. Het gaat om een paar maanden waarbij we nog een ruime termijn hebben genomen. Intern hanteren we al wel een datum.”
Hechte band
De topman legt uit dat er een hechte band is tussen het eerste server-SP en het tweede desktop-SP. “SP2 is veel werk en het deelt veel code met SP1 voor Windows 2003. De chronologische volgorde is: Windows XP, SP1, waarbij relatief weinig is veranderd, Windows 2003, dat al veel veranderingen bevat, XP SP2, waarbij veel is dichtgetimmerd, en dan 2003 SP1, waarmee de desktop- en serverplatformen weer gelijkgeschakeld zijn.”
De desktop- en serveruitvoeringen van Windows voor semi-64-bit processoren ‘beginnen’ al gelijk op het niveau van respectievelijk SP2 en SP1, voegt Lees nog toe. Uitstel van het een leidt dus ook tot uitstel van de andere twee. Hij stelt dat klanten zich niet zo druk maken om uitstel; zij zijn juist bezig met de grotere lijnen van hun ict-infrastructuur. Beveiliging, waarvoor de Service Packs veel functionaliteit bevatten, is echter één van die bredere kwesties.
Uitgebreid naar 64-bit
Microsoft werkt al geruime tijd aan uitvoeringen van zijn besturingssystemen voor AMD’s nieuwe chips. Dit betreft zowel serverplatform Windows Server 2003 als desktopplatform Windows XP. Beide dragen de toevoeging ‘for Extended Systems’. Met die benaming stelt Microsoft zich neutraal op ten opzichte van AMD’s technologie, die Intel heeft opgenomen in zijn nieuwe Xeon-processoren. Dat zijn net zoals AMD’s Opteron- en Athlon64-chips ook 32-bit processoren met 64-bit uitbreidingen van de instructieset. Intels uitbreidingen zijn compatibel met die van AMD, maar dragen de naam ‘Extended Memory 64 Technology’.< BR>