De Europese afzet van pc’s groeit met 15,5 procent harder dan de wereldwijde verkoop (gemiddeld 13,3 procent). De Verenigde Staten blijven achter met een groei van slechts 11,4 procent in het tweede kwartaal.
Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureaus Gartner en IDC. Op basis van deze kwartaalcijfers zijn beide marktmeters ook optimistisch gestemd voor heel 2004. Zij voorspellen een jaargroei van in ieder geval meer dan 10 procent.
Marktaandeel
De grote pc-fabrikanten leverden in het tweede kwartaal wereldwijd 42,8 miljoen pc’s, wat volgens Gartner een groei is van 13,3 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2003. IDC meet een wereldwijde afzet van veertig miljoen pc’s en een groei van 15 procent. Dit is het vierde kwartaal op rij waarin de pc-verkoop toeneemt.
Dell bleef met 16,5 procent marktaandeel de grootste leverancier, gevolgd door HP (14,3 procent), IBM (5,9 procent), Fujitsu/Fujitsu-Siemens (3,5 procent) en Acer (3 procent). De groei van laatstgenoemde is opvallend; die kwam wereldwijd uit op ruim 30 procent, en in de Emea-regio op meer dan 60 procent. De andere vier zijn ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar gegroeid met 22,5 (Dell), 15,5 (HP), 17,5 (IBM) en 19 (Fujitsu/Fujitsu-Siemens) procent.
Emea
De pc-afzet is in de Emea-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) sterker toegenomen dan wereldwijd. Gartner meet een groei van 15,5 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het totale aantal geleverde pc’s ligt op 12,9 miljoen stuks. Het wereldwijde aantal ligt op 43 miljoen computers, waarvan veertien miljoen in de Verenigde Staten, aldus Gartner.
De geboekte groei komt volgens het onderzoeksbureau vooral voort uit een sterke vraag vanuit de zakelijke markt. Daar worden nu oudere pc’s, zowel desktops als laptops, vervangen. De Emea-groei is grotendeels te danken aan Europa. De rangorde van pc-leveranciers is in de Emea-regio ook anders dan wereldwijd (zie grafiek). De top twee is in Emea andersom; HP is de grootste, gevolgd door Dell.
Chipmarkt
Ondertussen is zakenbank Merrill Lynch toch pessimistisch gestemd over de wereldwijde chipmarkt. Analisten van die investeringsbank bespeuren overinvestering en -productie. Ze voorzien dus overtollige voorraden en hebben hun groeiprognose voor de omzet in 2005 bijgesteld van 16 naar 6 procent. Dit heeft al effect gehad op de aandelenkoersen van bedrijven als Intel, Asml, Novellus, Nvidia en ASM. De chipmarkt is voor een groot deel gerelateerd aan de pc-markt, maar omvat ook halfgeleiders voor consumentenelektronica en industriële apparatuur.< BR>