Zestig procent van de bedrijven is bereid e-mail als communicatiekanaal op te geven. Tenminste indien er een waardig alternatief voorhanden zou zijn.
Dit blijkt uit de ’Email Security Survey’ van Messagelabs, leverancier van e-mail beveiligingsdiensten. De respondenten zijn de bedreiging door virussen, spam en andere ongewenste inhoud meer dan beu, zo blijkt. Slechts een kleine minderheid gelooft dat e-mail in de toekomst nog dezelfde (gebrekkige) toepassing zal zijn als vandaag. Vele respondenten denken dat de versmelting van e-mail met andere berichtendiensten als wireless en instant messaging voor een nieuwe communicatietool kan zorgen.
Ook tijdens de International Telecommunication Union (ITU) van de Verenigde Naties in Genève werd de bezorgdheid over de toekomst van e-mail uitgedrukt. Een rapport maakte er gewag van ’miljoenen mensen die riskeren zich volledig van het net te keren als gevolg van frustratie en afkeer’. De ITU roept regeringen en IT-bedrijven op om over de grenzen heen samen te werken in de strijd tegen de plaag van spam en virussen.
Dit gevaar is niet ondenkbeeldig.
Door de vele spam die de makers kennelijk nu nog snel geld oplevert, verzieken ze de markt voor zichzelf op termijn.
Als je 50 tot 60 spamberichten zit uit te filteren elke dag, om er een paar nuttige e-mail berichten aan over te houden, dan ga je vanzelf weer terugverlangen naar “gewone” post in een envelop.
Ook daar zat spam tussen dat weet ik, maar niet zoveel en minder agressief en zonder virussen of backdoor openers!
De ITU zou microsoft moeten aanspreken om goede software te leveren.
Makkelijk om Microsoft met de vinger te wijzen. Het is niet Microsoft die de virussen schrijft en verspreidt.
Ik zou wel eens willen weten wat er met bv. Linux of Mac zou gebeuren als ze evenveel aangevallen zouden worden door virussen, spam e.d..
In plaats van te zeuren over Microsoft kan beter die energie gebruikt worden om mee te denken aan een oplossing voor de problemen die er zijn.
Ik ben het ermee eens dat het inefficient is dat er bijvoorbeeld door Microsoft relatief kwetsbare producten zijn geleverd waardoor miljoen mensen bijna dagelijks bezig zijn updates binnen te halen en gaten te dichten.
Niettemin is het ook zo dat als je hier werkelijk aandacht aan besteed, een firewall inricht, de virusscanner actueel houdt etc. de hoeveelheid spam geweldig wordt gereduceerd. In de OFFICE-versie 2003 herkent OUTLOOK bovendien zelf spam en plaatst die automatisch in een aparte folder die je kunt legen of bestuderen.
Dus nu niet te snel het kind met het badwater weggooien.
Gaan we Sony ook aanspreken omdat hun camera’s niet beveiligd zijn tegen het maken van kinderporno? Dat geklaag over Microsoft kennen we nu onderhand wel.
“De ITU zou microsoft moeten aanspreken om goede software te leveren.”
Grappig dat mensen meteen beginnen met leveranciers te noemen. Met een foute
sendmail is het ook prima relayen/spammen.
“Grappig dat mensen meteen beginnen met leveranciers te noemen. Met een foute
sendmail is het ook prima relayen/spammen. ”
Je hebt helemaal gelijk! Maar… zelfs een goed geconfigureerde Exchange server nog zo lek als een vergiet…
Het artikel maakt niet alleen melding van spam, maar ook van virussen; daar reageerde ik voornamelijk op.
En het is inderdaad makkelijk om naar microsoft te wijzen, omdat ze slechte, onveilige software maakt. Natuurlijk is een windows-gebruiker een makkelijker doelwit voor virusschrijvers, maar feit is wel dat een linux, of unix systeem makkelijker te beveiligen is. Ik gebruik linux al jaren op de desktop en heb nog nooit een virus gehad, terwijl ik zeer intensief email stuur en ontvang en continue online ben.
Het zegt toch al genoeg dat iedereen het de normaalste zaak van de wereld vindt om bij de minste storing het besturingssysteem opnieuw te installeren.
Is het niet logisch dat je met Linux minder last van virussen hebt? Door de dominante positie van Windows worden nu eenmaal de meeste virussen voor (tegen) dit platform gemaakt.