KPN wil bedrijven, die radiocommunicatiediensten via het Traxys-netwerk afnemen, voor het einde van dit jaar overhevelen naar zijn gprs- en umts-netwerk. Dit is voor Entropia het moment om een kopie van Traxys in de lucht te brengen.
Entropia is een Belgische aanbieder van trunking-netwerken als het Traxys-netwerk. Trunking is een analoog radionetwerk, dat per regio of plaats een aantal frequenties beschikbaar heeft voor mobiele communicatie. Via het oproepkanaal van zo’n cluster worden de gebruikers die per plaats allen van dezelfde frequenties gebruikmaken door de computer razendsnel doorverbonden met een ’vrije’ frequentie in hun cluster. Allerlei hulp-, veiligheidsdiensten en transportfirma’s gebruiken dit netwerk bij hun werk.
Entropia heeft bij telecomtoezichthouder Opta het verzoek neergelegd om in heel Nederland zo’n netwerk in de lucht te brengen. Hiervoor wil het bedrijf een eigen netwerk met honderd zendmasten bouwen, hetgeen een investering vergt van zes miljoen euro. Om gebruik te maken van dit netwerk moeten Traxys-afnemers wel overstappen op nieuwe apparatuur. Er is een grote kans dat Entropia een vergunning krijgt. Het bedrijf dat in 1997 van de Belgische telecomtoezichthouder een vergunning ontving voor radiocommunicatie kreeg vorig jaar al toestemming om zijn werkterrein tot het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen uit te breiden. Er zijn op dit moment 22 duizend gebruikers van Traxys. Entropia verwacht de helft daarvan voor zijn diensten te kunnen strikken.
Alle ondernemers die gebruik maken van KPN traxis zullen geweldig blij zijn met dit initiatief van Entropia.
Wat BRS van KPN met hun klanten heeft gedaan is namelijk verschrikkelijk achterbaks.
Diverse malen hebben wij brieven gekregen van KPN waarin staat dat zij het traxisnetwerk niet rendabel vinden, na ruim 11 jaar, en voor een bepaalde datum met een oplossing komen.
Maar ze laten gewoonweg niks van zich horen of zien en de klanten van KPN worden aan hun lot overgelaten.
De afdeling BRS is inmiddels opgeheven en er zijn diverse medewerkers die na jarenlange trouwe dienst op straat gezet, overigens zonder gouden handdruk.
Als je alles eens goed op een rij zet zijn de ruim 22.000 Traxys-gebruikers eigenlijk de dupe van het gedonder rondom het C2000 systeem.
KPN was er namelijk vast van overtuigd dat zij de leverancier zou worden van C2000 en staakte nagenoeg alle onderhoud aan het huidige Traxys-systeem. Het doel was echter om de huidige zenderlocatie’s van Traxys te benutten voor het het C2000 systeem.
Het huidige Traxys-systeem zou dan op een goedkope wijze tevens kunnen worden omgezet van semi-digitaal naar het digitale trunking-netwerk, want de overheid betaalde dan immers de ombouwkosten.
Maar KPN had pech en ondanks al het lobbyen vielen zij buiten de boot. Ze mogen alleen maar masten leveren voor C2000, en die komen dan dus niet op de locatie’s van Traxys.
Indirekt is het bedrijfsleven de dupe van falend beleid bij zowel BRS van KPN als bij het C2000-project. Wij hopen van harte dat het Entropia lukt om een goed werkend systeem van de grond te krijgen in Nederland. Gelukkig is er heel goed over nagedacht en zorgt het systeem voor dekking in de hele Benelux.
KPN wordt nu afgestraft voor hun manier van omgang met klanten. Maar de werkelijke slachtoffers zijn de medewerkers van BRS KPN die nu op straat staan. Niemand heeft zich daar druk om gemaakt. Hopelijke zal er voor enkele van deze mensen wel een plaatsje zijn bij Entropia. Hiermede halen zij immers toch een behoorlijk verrrijkte kennis van trunking in huis.
Wij wensen Entropia enorm veel succes.