Microsoft gaat in beroep tegen een officiële waarschuwing van de Japanse Handelscommissie (Fair Trade Commission). Die waarschuwt voor een clausule in Microsofts contracten met computerproducenten.
De clausule ontneemt hardwarefabrikanten het recht Microsoft aan te klagen indien zij in Windows functionaliteit zien die soortgelijk is aan eventuele eigen technologie. Dit is volgens de Amerikaanse softwareproducent een middel om zichzelf te beschermen tegen eventuele aanklachten omtrent patenten en andere vormen van intellectueel eigendom.
De Japanse Handelscommissie ziet hierin echter een methode voor Microsoft om zich intellectueel eigendom van anderen straffeloos toe te kunnen eigenen. Dit zou andere bedrijven ontmoedigen eigen technologie te ontwikkelen, redeneert de FTC van Japan. Het overheidsorgaan maant het bedrijf nu, wat overigens grotendeels symbolisch is; het legt namelijk geen boetes of andere strafmaatregelen op. Toch wil Microsoft de waarschuwing aanvechten.
Dit conflict loopt al enige tijd en komt voort uit een klacht van Sony, die deze kwestie eerder al aansneed in de langlopende antitrustzaak van de Amerikaanse overheid. Microsoft verklaarde tegenover de Japanse overheid in februari dit jaar de omstreden clausule te verwijderen uit zijn contracten, maar die aanpassing is vooralsnog uitgebleven.