Automatiseerders maken nauwelijks kans op promotie. Het overschot aan ict’ers resulteert in een stilstand van de loopbaanontwikkeling. Dat concludeert ict-detacheerder Isense Staffing in Gouda.
De detacheerder komt tot die conclusie na interviews met 150 van de vijfduizend automatiseerders die via het bureau op zoek zijn naar ander werk. De meeste ict’ers in zijn bestand werken als automatiseerder in een andere dan de ict-sector, met name bij de overheid en in de industrie. Van de 150 onderzoeksdeelnemers vindt 42 procent de huidige baan niet uitdagend.
Vikram Kapoor, een van de vijf mede-eigenaren van het bureau: “De ict’ers verdienen niet slecht, maar zijn ontevreden over hun loopbaanontwikkeling.” Kapoor verwachtte dat het onderzoek daarom zou aantonen dat de meeste ict’ers flink bijscholen. Tot zijn verrassing is dat niet het geval: 63 van de geïnterviewden doet niet aan bijscholing. Hij wijt het aan teruglopend animo bij werkgevers om in scholing te investeren. “Stel, een bedrijf heeft de overstap van Cobol naar SAP al afgerond. Waarom zou je dan opnieuw investeren in een dure SAP-cursus?”
De detacheerder vindt cursussen hét middel om de kans op promotie te vergroten.
Altijd klagen
Ict-adviesbureau De Breed tekent andere bijscholingscijfers op. Volgens onderzoeker Bas van de Haterd volgt een ict’er gemiddeld twee cursussen per jaar, één intern en één extern. Dat was in 2003 zo, maar ook in de afgelopen zes maanden, zo blijkt uit gegevens die 2978 ict’ers achterlieten op de website van het onderzoeksbureau. Van de Haterd: “Ict’ers zijn wat dat betreft een unieke groep. Ze klagen altijd dat er te weinig studiemogelijkheden zijn. Ze zien die opleidingen ook als enige manier om hun kennis bij te houden.”
Wel is de voorkeur voor het soort cursus veranderd. Aan de top staat niet langer ‘communicatie’ maar ‘functioneel ontwerp’ en ‘adviesvaardigheid’, ziet Van de Haterd. De grote ict-dienstverleners selecteren sinds een paar jaar aan de poort al op communicatievaardigheden, stelt de onderzoeker. “Daarom is het niet langer de eerste cursus waar ze hun ict’ers heenzenden.” < BR>