De Europese Unie zal overheidsinvesteringen in glasvezel aansluitnetwerken alleen toestaan in minder dicht bevolkte gebieden. Verstedelijkte gemeenten met dergelijke plannen lopen een grote kans tegen een verbod uit Brussel aan te lopen.
Dit voorspelt Jozef Cornu, directielid van telecomfabrikant Alcatel en adviseur van de Europese Commissie op het gebied van digitale auteursrechten, die vanwege het Nederlands voorzitterschap van de Europese Commissie Den Haag aandeed. “De bedrijfseconomische casus achter een grootschalige uitrol van glasvezel tot aan de huizen toe ziet er voor de korte termijn bijzonder slecht uit. Het is duur en onwenselijk, want de bestaande infrastructuur biedt voldoende doorgroeimogelijkheden.”
Terugverdientijd
Cornu schat dat het Belgische telecombedrijf Belgacom in twee jaar tijd zijn investering in de nieuwe generatie adsl, die snelheden tot 20 Mbps mogelijk maakt, binnen twee jaar terugverdient. “Als infrastructuurleverancier zou Alcatel moeten staan te juichen bij de glasplannen van de grote steden in Nederland. Alleen blijf je als fabrikant ook met een kater zitten als er voor een slecht plan veel geld op tafel gelegd wordt. Daarvoor herinner ik mij het fiasco rond het ‘Plan Cable’ in Frankrijk maar al te goed.”
Een grote beschikbaarheid van breedbandnetwerken ziet Cornu als een belangrijke voorwaarde om de Europese economie op termijn overeind te houden. “Het bestaande welvaartspeil in de EU zal door de vergrijzing en hogere kosten voor de gezondheidszorg alleen met de inzet van ict vol te houden zijn.” Europese overheden moeten volgens hem meer investeren in elektronische dienstverlening en gezondheidszorg op afstand. Daarnaast moeten overheden ook zorgen voor beschikbaarheid van breedband op het platteland. Cornu pleit voor de oprichting van een Europese satellietaanbieder, waarmee telecombedrijven in verschillende Europese landen breedbanddiensten zouden kunnen aanbieden in dun bevolkte streken. Daarnaast vindt hij dat er één Europese standaard voor satellietcommunicatie moet komen. < BR>