Sinds Eindhoven in de ban is van de herontwikkeling van het Philips-bedrijventerrein Strijp S, dat een gemêleerde cultuur-, woon- en winkelbestemming heeft gekregen, komen er uit de lichtstad steeds meer opmerkelijke initiatieven los.
Zo krijgt, als het aan de Eindhovense gemeenteraad ligt, het Evoluon, ooit het icoon van technologische vooruitgang, zijn oude functie terug van museum voor hoogwaardige technologie. Eigenaar Philips zoekt namelijk een koper voor de tegenwoordig als congrescentrum functionerende 'betonnen vliegende schotel'. Dat nieuws leverde veel weerstand onder de Eindhovenaren op – bang dat het symbool van technische vernieuwing ten prooi valt aan projectontwikkelaars. Het elektronicaconcern overlegt inmiddels, onder druk van de opgerichte stichting De Vrienden van het Evoluon waar Frits Philips ook lid van is, met de gemeente over een aanvaardbare oplossing.
Op de informatierijke website http://www.evoluon.org is terug te vinden dat Louis Kalff, de huisvormgever van Philips, het Evoluon ontworpen heeft. De opening was in 1966, ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het concern in Eindhoven. De futuristisch ogende 'Kalffs-oester' was een idee van Frits Philips en moest de technologische vooruitgang zichtbaar maken. Computers maakten al vroeg deel uit van de tentoonstelling. Bezoekers mochten overal aan zitten om te ondervinden hoe techniek werkt. In 1989 deed het museum uit geldgebrek de deuren dicht.
Een ander plan behelst de herbouw van het Philips-paviljoen, in 1958 neergezet naar aanleiding van de wereldtentoonstelling in Brussel. Voor het paviljoen – een ontwerp van de architecten Le Corbusier en Xenakis – schreef componist Edgar Varèse speciaal het beroemd geworden Poème Électronique. Volgens herbouw-initiatiefnemer Stichting Alice gold het gebouw in die tijd als het summum van verlichting, akoestiek, elektrotechiek en automatisering, kortom het vormde de eerste echte multimedia-omgeving. Medewerkers van het Natuurkundig Laboratorium (Natlab) van Philips, die in die tijd pionierden met elektrische amusementsmuziek, waren nauw betrokken bij de inrichting ervan.
Mocht het idee realiseerbaar zijn dan krijgt het herboren paviljoen de functie van internationaal centrum voor multimediakunst, en komt het te staan vlakbij het oude Natlab van Philips, op Strijp S. In de allereerste aflevering van 'Bouwstenen in ict-land' medio 2002 stond beschreven dat dit pand, waar onder meer de eerste Philips-computers werden gebouwd, gesloopt zou gaan worden. Ook hiertegen rees Eindhovens protest. Het gemeentebestuur heeft de sloopplannen deels laten varen en laat onderzoeken wat er van het befaamde Natlab-complex, gebouwd tussen 1922 en 1955 en ontworpen door Berlage-leerling Dirk Roosenburg, inpasbaar is in het nieuwe Park Strijp.
Eindhoven, technologiestad van Nederland, was de opening en is nu afsluiting van de serie 'Bouwstenen in ict-land', waarin opmerkelijke gebouwen staan beschreven die een link met ict hebben.< BR>