Een IDC-onderzoek toont aan dat 37 procent van de gebruikte software in de Europese Unie illegaal is. Vooral de nieuwe lidstaten blijken fervente softwarepiraten.
In Londen werden de resultaten bekendgemaakt van een IDC-onderzoek rond softwarepiraterij dat in opdracht van de Business Software Alliance (BSA) werd uitgevoerd. 37 procent van de programma's over de hele Europese Unie bleek illegaal, wat een inkomensverlies betekent van ruim acht miljard euro.
Het hoge Europese percentage is goeddeels te danken aan de toevoeging van de tien nieuwe lidstaten: van de zeven landen die de grens van vijftig procent illegale software overschrijden, zijn zes nieuw in de Europese Unie: Estland, Letland, Litouwen, Polen, Slovenië en Cyprus.
Het blijft me verbazen dat de BSA diezelfde cijfers telkens weer aanhaalt.
Voor de duidelijkheid: 8 miljard euro inkomensverlies is berekend als de kostprijs als al die illegale software officieel zou aangekocht worden. Alleen is dat niet realistisch…
WordPerfect 5.1 voor DOS kostte destijds (1983) iets meer dan 500 €.
Toen WP toestond dat een kopie voor thuisgebruik gratis mocht gebruikt worden (op voorwaarde dat je op kantoor een “echte” had en dat die twee niet gelijktijdig gebruikt werden), verkochten ze plots meer officiële versies !
M.i. gaan thuisgebruikers (en bedrijven die nu gekopieerde SW gebruiken) niet massaal betalen voor hun software, maar bij te grote risico’s (controle, boetes, niet werkende SW, …) massaal overstappen naar goedkopere (i.e. gratis ?) alternatieven.
Door nu toch met kopies van MS software te werken, blijven de gebruikers gemotiveerd om op kantoor met dezelfde software te werken (en dan wel betalend). Dat voordeel verdwijnt zodra de thuisgebruiker moet overschakelen op goedkopere / gratis alternatieven…
Het lijkt me een interessante oefening om het daaraan gekoppelde inkomensverlies te berekenen…
Het is algemeen bekend dat dit soort berekenen zich alleen concentreren aan het aantal illegale kopieen. Of het nu software, muziek of films zijn, om de één of andere reden zien ze niet dat je een euro maar 1 keer kan uitgeven. Bij software zal het vooral zo zijn dat gebruikers bij betaling de software niet zullen gebruiken.
Kijk bijvoorbeeld eens naar het aantal gebruikers van photoshop. Al die gebruikers zouden photoshop echt niet gaan kopen wanneer men er niet meer op illegale wijze aan zou komen.
De oplossing is inderdaad eenvoudig, ik gebruik nu alleen nog maar gratis software! OpenOffice, Gimp en alle andere gratis varianten.