Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Skype is the limit? Moet Java open source worden? Mobiele telefonie remedie tegen overbevolking?
Skype is the limit?
… voorlopig helaas wel. Skype is een programma waarmee je gratis via je computer en internet kunt telefoneren. Slimme software van de makers van Kazaa. Ik behoor tot de enthousiaste gebruikers van het eerste uur en heb buitenlandse vrienden en zakelijke contacten overgehaald het te installeren. Dat is gelukt, behalve bij die ene vormgever die uitsluitend op Apple werkt. Voor de Mac is nog geen Skype-versie. Het eerste Linux-probeersel is wel net klaar.
VOIP, oftewel spraak over internet, gaat de telecomwereld veranderen. Cisco propageert het al jaren, maar elke telcoleverancier levert inmiddels voip-bedrijfscentrales. Deze paleisrevolutie begint binnen de bedrijfsmuren en tussen vestigingen; ‘gateways’ zorgen voor koppeling aan het reguliere telefoonnet. In het kielzog van Skype en andere leveranciers zullen steeds meer particulieren via internet gaan bellen. Skype is nu de grootste drempel aan het slechten, want sinds een week biedt het bedrijfje gebruikers de mogelijkheid reguliere vaste en mobiele nummers te bellen in 35 landen. De prijzen zijn absurd laag. Een telefoontje naar België kost bijvoorbeeld 1,2 eurocent per minuut. Er is nog één klein probleem: het werkt niet. Althans de twee dagen dat ik het heb geprobeerd. Een vroege ‘beta’ zullen we maar denken. Helaas werkte de creditcardmodule waarmee voor 10 euro beltegoed werd afgeschreven wel vlekkeloos. Dat wel. Internettelefonie: nog maar even wachten.
Moet Java open source worden?
… Sun is er nog niet aan toe. Op de jaarlijkse Java One conferentie deze week zat de stemming er weer goed in. Waarom ook niet? Java is de belangrijkste programmeeromgeving voor serverapplicaties én mobiele toepassingen. De jaarlijkse productontwikkeling is indrukwekkend. Sun zelf komt ditmaal met Java Studio Creator, ontwikkelgereedschap ‘for dummies’.
Met Java gaat het goed, met Sun minder. Twaalf slechte kwartalen maken Java daarom belangrijker dan ooit voor Sun. De ongepolijste verkoper McNealey groeide dankzij Java zowaar uit tot visionair. Zijn hardwarebedrijf sloeg vanaf midden jaren negentig aan het aankopen om de vergezichten werkelijkheid te maken. Tientallen softwarebedrijfjes, waaronder Net Dynamics, Forte, Intersoft, Trustbase, Highground, Grapevine, LSC, Clustra en Netscape werden ingelijfd. Toch kun je vaststellen dat Java en al die aankopen Sun maar weinig hebben opgeleverd. Bedrijven als IBM en Bea zijn met de poet aan de haal gegaan. Sun is sinds een kleine twee jaar hard bezig zijn softwarepoot te revitaliseren. Met de Java Desktop Suite en Java Enterprise Suite ligt er een helder aanbod. Of het aanslaat, moet nog blijken.
Ondertussen staat Suns exclusieve controle over het Java-erfgoed steeds meer ter discussie. Met de Eclipse-gemeenschap heeft IBM een nieuw Java-epicentrum gecreëerd. Ondertussen voert Big Blue met andere leveranciers de druk op om van Java open source te maken. Dat lijkt op termijn onvermijdelijk, al moet gezegd dat Sun tot dusver de ontwikkeling van het platform zeer effectief heeft georganiseerd en bewaakt. Niettemin voorspel ik dat Sun steeds grotere delen van het Java-platform in het open source-domein zal brengen. De eerste stappen zijn al gezet, bijvoorbeeld met de deze week geïntroduceerde driedimensionale gebruiksinterface Looking Glass. Er komt meer.
Mobiele telefonie remedie tegen overbevolking?
… het zal toch niet waar wezen! Volgens EMC zijn er nu zo’n 1,5 miljard mobiele telefoons in gebruik. 300 miljoen daarvan hebben een Chinese eigenaar. Volgens een ander – Hongaars – onderzoek vermindert de mannelijke zaadproductie met dertig procent bij mannen die hun mobiele telefoon altijd in hun broekzak hebben. Moeten we nu ook onze prognoses voor de bevolkingsgroei drastisch naar beneden bijstellen?
Over het onderzoek is nog veel onduidelijk. Op welke frequentie werkten de Hongaarse telefoons? Was er ook een vergelijkbare controlegroep samengesteld? Een deskundige wijst erop dat de afnemende kwaliteit van het mannelijk zaad in de westerse wereld een algemener fenomeen is. Het is maar de vraag of het door de mobiel komt. Maar toch. Dat ding brandt nu in mijn zak. Prettige vakantie!< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.