Na de finale van het EK-voetbal aanstaande zondag in Portugal volgt de uitbetaling van menig voetbalpool. Maar hebben de leveranciers van poolsoftware er eigenlijk wat aan gehad?
Naast de vele zelf in elkaar gedraaide voetbalpools duiken er bij EK’s en WK’s altijd softwareleveranciers op die gokprogramma’s aanbieden. Innofact uit Uden bijvoorbeeld, opende de website http://Voororanje.nl, waar een paar duizend deelnemers zelf een toto konden opzetten of een gokje waagden op een beveiligde, betaalde pool. “Ons plan was tweeledig: laten zien wat we kunnen en er wat aan verdienen”, zegt de oprichter van de dit jaar gestarte firma, die nog even anoniem wil blijven. Hij biedt met Innofact it-oplossingen aan voor het handelsverkeer tussen bedrijven en consumenten, bijvoorbeeld op het vlak van elektronisch betalen en sms-diensten.
Volgens Innofact is het eerste deel van het plan wel gelukt: het gebruikt de website – gebouwd met open source-software, waaronder scripttaal php, database Mysql, Linux-variant Red Hat en webserver Apache – als referentie bij potentiële klanten en als bouwsteen voor nieuwe Innofact-producten. Het aantal betalende deelnemers viel echter tegen. “Uiteindelijk hebben we dat deel van de pool ook gratis gemaakt. Toen trok het wat aan.” Nu de basis er ligt en de kosten zijn gemaakt, verwacht Innofact bij de volgende kampioenschappen opnieuw een pool op te zetten.
Eerst een proefversie
De drempel om te betalen lag bij it-bedrijf Cone uit Alphen aan den Rijn lager. Het bedrijf, dat webapplicaties bouwt voor overheid en mkb-plus, verkoopt sinds 1996 voetbalpoolsoftware. In plaats van verspreiding via cd-roms koos Cone dit jaar voor internetdistributie. Geïnteresseerden konden eerst op http://www.cone.nl een proefversie van de EK Pool 2004 downloaden. Beviel het, dan kon daarna tegen betaling (20 euro) de licentiesleutel worden verkregen om de competitiebeheersoftware te ontsluiten. Cone ontving enkele duizenden bestellingen. “Het grote voordeel voor ons is dat de distributiekosten stukken lager zijn uitgevallen. Maar we kregen wel te maken met extra vragen over de beveiliging en de installatie van de software”, vertelt Ewald Kegel van Cone. Hij zegt dat het product bewust ontwikkeld is in de Windows-omgeving, om het gebruik ervan zo breed mogelijk te houden.
Cone gebruikte de poolsoftware in eerste instantie om naamsbekendheid te verkrijgen. Hoewel het product nog steeds een randactiviteit is, gaat Kegel ermee door. “Wij doen hiermee ervaring op in het verkopen van standaard applicaties. Die wil ik gebruiken om bijvoorbeeld een softwarepakket aan te bieden waarmee coaches de prestaties van hun teamleden kunnen analyseren.” Verder ziet Kegel brood in het verspreiden van internationale versies: de EK Pool 2004 bestond ook in het Engels, en wil hij volgend jaar een Tour de France-competitiemanager uitbrengen die ook in Frankrijk aanslaat. Hij droomt zelfs van de Amerikaanse markt, met zijn nationale honkbal-, football-, basketbal- en ijshockey-competities.< BR>