Microsoft kiest geleidelijk voor een diversificatie van zijn besturingssysteem Windows. Het betreft niet alleen Windows Server, maar ook de XP-editie.
In een gesprek met Computable, oktober vorig jaar, stelde software-architect Bill Gates al wel wat te zien in gespecialiseerde uitvoeringen. Zijn bedrijf had toen kort daarvoor Windows Server 2003 gelanceerd, waarvan in de productfamilie ook een aparte uitvoering voor webservers bestaat. Die ‘editie’ staat naast de reeds bekende uitvoeringen voor werkstations, servers, zware servers en datacenter-servers. Die familie is uitgebreid met een lid voor opslagsystemen; Windows Storage Server.
Nu bevestigt Microsoft ook de geruchten over een speciale uitvoering voor zware rekentaken (high performance computing). De hpc-editie is een afgeleide van Windows Server 2003 en moet toegesneden zijn op clusters van relatief goedkope x86-computers. Officiële bevestiging van deze Windows-variant blijft vooralsnog uit, maar woordvoerders bevestigen dat Microsoft al enige tijd werkt aan software op het gebied van hpc. Het bedrijf erkent dat clusters supercomputers terrein winnen, ook in de zakelijke markt, en wil daar een graantje van meepikken.
Thailand
Windows diversifieert niet alleen aan de serverkant. De lichtere Windows XP-editie voor Thailand heeft nu een officiële naam: Starter Edition. Dit bevestigt woordvoerster Heidi Reys. Microsoft biedt die laaggeprijsde uitvoering, samen met Office XP, sinds vorig jaar zomer aan via een Thais overheidsproject om pc-gebruik te bevorderen onder de bevolking.
Het goedkopere, Thais-talige Windows, officieus ‘XP Lite’ gedoopt, moest functioneel uitgekleed worden om de lagere prijs te rechtvaardigen. Het is niet bekend welke functies ontbreken. Zowel webbrowser Internet Explorer als multimediasoftware Media Player worden wel meegeleverd. Daarnaast heeft deze uitvoering weer nieuwe functionaliteit; in het kader van de gebruiksvriendelijkheid, om zo computerleken bij de hand te nemen.
Reys meldt dat de software onder de nieuwe naam in september uitkomt in Thailand en eind dit jaar in Maleisië. In beide landen valt de Starter Edition echter onder overheidsprojecten. Het bedrijf zegt geen plannen te hebben deze speciale uitvoering breed op de markt brengen.Vóór het Thaise project had Microsoft echter verklaard niet aan prijsstunts te willen doen. Belangrijker dan de prijsbijstelling is het feit dat de Starter Edition weer een kleine stap is naar meer verschillende Windows-soorten.< BR>