Nooit gedacht dat het zo ver zou komen dat Microsoft en Sun Microsystems een samenwerkingsovereenkomst zouden treffen. En nu werkt Oracle ook al samen met Microsoft! Dit zijn belangrijke gebeurtenissen in de wereld van de informatie technologie – niet zo lang geleden heerste er nog alleen maar vijandigheid tussen deze gigantische ondernemingen.
Ik heb nog niet gehoord van specifieke overeenkomsten tussen IBM en Microsoft, maar tegenwoordig zijn die wel vaak samen te vinden in standaardiseringcomités en hetzelfde geldt voor Hewlett-Packard en SAP.
Laten we onszelf niets wijsmaken, de bedrijven zijn nog steeds uit op bescherming van hun eigenbelang. Dat wat we nu zien, is het gevolg van belangrijke veranderingen in de it, die veroorzaakt worden door gebeurtenissen die buiten de macht van een enkel bedrijf liggen. Al deze grote bedrijven zijn rijk geworden door ‘eigen’ trucs te gebruiken om klanten aan zich te binden; in het verleden hebben ze van alles geroepen over het ondersteunen van standaarden maar in de realiteit zorgden ze ervoor dat het enorm lastig was van het ene systeem naar het andere te migreren.
De eerste grote verandering komt niet alleen door de invloed van het Internet zelf, maar tevens door de Internet-technologie, die ook gebruikt kan worden voor huiseigen systemen, waardoor nieuwe en kleinere bedrijven eveneens een kans kregen. De opkomst van Mysql op de database-markt is daarvan een goed voorbeeld. Hieraan gekoppeld is de tweede verandering, namelijk de trend naar de sterk op standaarden en samenwerking gerichte open source software. De grote jongens kunnen deze trend niet negeren en vallen over elkaar bij hun pogingen geld te verdienen met oss-producten; IBM loopt hierbij voorop met officiële ondersteuning voor oss-producten, met name Linux, waardoor weer andere IBM-producten verkocht worden, zoals hardware, ondersteuning, DB/2, Websphere, et cetera. Degenen die het meest te lijden hebben, zijn Microsoft en Oracle. Dat betekent niet dat hun onmiddellijke toekomst gevaar loopt, maar ook zij zijn op zoek naar een manier om de nieuwe producten te exploiteren.
De derde invloed wordt gevormd door de groei van de derde wereld, met name India en China, als it-ontwikkelaar en als consument. In eerste instantie boden deze landen via offshore outsourcing goedkope, goed opgeleide arbeidskrachten. Eerst was dit een soort werknemershuur, maar nu beschikken veel bedrijven over research- en developmentafdelingen in deze landen. Op korte termijn is dat prima, maar het zal ongetwijfeld leiden tot verhoogd gebruik van it ter plekke, en deze ontwikkelingslanden gaan niet de Microsoft-prijzen betalen als ze oss-producten voor (vrijwel) niets kunnen krijgen. Omdat een groot gedeelte van de software in de ontwikkelingslanden niet legaal wordt aangeschaft, wordt wel beweerd dat Microsoft Office vaak goedkoper is dan oss, waarom zou je dan iets anders gebruiken? Met name voor Microsoft is dit een enorm dilemma, maar het geldt ook voor de andere softwarebedrijven. Uiteindelijk zullen ze de strijd verliezen, omdat deze landen hun eigen producten zullen willen maken, uiteraard op oss gebaseerd, die ze vervolgens in de rest van de wereld tegen aanzienlijk lagere prijzen zullen proberen te verkopen.
Samenvattend is het duidelijk dat de voorheen altijd bakkeleiende softwarehuizen nu zullen moeten samenwerken tegen de nieuwe wereld. De ironie is in dit geval dat het antagonisme veelal gebaseerd was op de persoonlijke ideeën van egotistische figuren als Gates, Ellison en McNealy, die allemaal probeerden de rijkste en machtigste man in de it te worden. Niet verbazingwekkend dus dat IBM en HP minder problemen hebben met oss. Welke kant het ook op gaat, het moet in ieder geval voordeel bieden aan de misbruikte gebruikersgemeenschap!< BR>
Martin Healey, pionier ontwikkeling van op Intel gebaseerde computers en c/s-architectuur. Directeur van een aantal it-bedrijven en professor aan de Universiteit van Wales.