Op de Java One kan Sun-voorzitter en ceo Scott McNealy blijkbaar opgelucht adem halen. De ontwikkelingen binnen zijn onderneming geven weer vertrouwen in een zonniger toekomst.
“Ik durf al weer eens een krant in handen nemen,” klonk het droogjes uit McNealy's mond. Hij benadrukte eens te meer dat de fundamentele cijfers – cash, schulden, installed base et cetera – nog steeds solide zijn. Zij het dat hij het wel niet meteen over vooruitzichten inzake hernieuwde winst had. Wel ziet hij een vooruitgang in de verkoop van servers, groeit nu snel het aantal x86-type servers en rekent hij sterk op het succes van een meer uitgebreide alliantie met Fujitsu. Met onder meer voor 2006 een nieuwe reeks 'mainframe' systemen.
Ondertussen wijst McNealy op het grote belang dat hij hecht aan het wel en wee van gemeenschappen, zoals de Java-ontwikkelaars, waarbij hij Microsoft en Red Hat opriep om er actief lid van te worden. IBM hield hij voor dat het bedrijf beter zelf wat meer code zou moeten inbrengen in het open source-gebeuren, in plaats van anderen als Sun daartoe aan te sporen. Sun is van bij de oorsprong met zijn NFS en zijn implementatie van TCP/IP altijd al donor van code geweest.
Inzake de samenwerking met Microsoft, stelt McNealy dat deze zomer de inhoud van de eerste fase van de overeenkomst duidelijk moet zijn, later gevolgd door bijkomende fasen. De concurrentie met MS gaat echter onverminderd door.
Tegelijk bevestigde hij dat Sun zich heel wat agressiever gaat opstellen inzake prijzen en 'business model'. Zo kan men duidelijk een veel grotere nadruk op 'abonnement'-contracten en beheerde diensten (zoals al voor 'opslag') verwachten. McNealy stelt daarbij uitdrukkelijk dat Sun complete pakketten kan aanbieden, inclusief hardware, besturingssystemen, tools, in tegenstelling tot klanten. Om dat kracht bij te zetten biedt hij ontwikkelaars die een voldoende lang abonnement (ongeacht de soort) nemen, zelfs gratis hardware aan. Ook de positie van het Java Desktop System en Star Office wil hij sterk verbeteren.