Belgacom ceo Didier Bellens heeft opnieuw plannen voor een grondige reorganisatie van de onderneming. Zo probeert hij een eind te maken aan de fors dalende inkomsten. Intern lopen de spanningen op.
Anderhalf jaar na de aanstelling van Didier Bellens als ceo heeft Belgacom het nog steeds moeilijk om de juiste strategie uit te dokteren om de dalende inkomsten te counteren. Er staat nu opnieuw een reorganisatie op til bij de belangrijkste afdeling, de vastelijn divisie, vorig jaar goed voor een omzet van 3,108 miljard euro. Dit jaar wordt een verdere afkalving van de inkomsten verwacht van minstens 2 tot 4 procent. Vorig jaar daalde die omzet al met 3 procent.
Bellens onthoofdde eerder al de afdeling door Pascal Methens, topman bij de businessdivisie, en Jean-Claude Vandenbossche, president van de hele wireline divisie, de laan uit te sturen. Dat gebeurde net voor de beursintroductie in maart. Sindsdien was Scott Alcott, de chief strategy officer, 'acting president' van de wireline divisie. Deze wordt nu chief operating officer (en dus niet president) van deze afdeling. Bellens krijgt daardoor nog een beduidend grotere greep op de divisie.
William Mosseray, tot voor kort chief restructuring & change officer en 'acting' chief strategy officer wordt krijgt definitief laatstgenoemde functie. Hij werd destijds door de overleden ceo John Goossens als wonderboy bestempeld, maar van insiders heeft hij inmiddels het stempel 'afstandelijk en hautain' gekregen.
Op tafel ligt het 'Forward'-plan dat een verdere personeelsvermindering inhoudt. Volgens Le Soir zou het om zo'n 2000 banen gaan. Daarvan zouden zo'n 610 werknemers overstappen naar de overheid in de diensten rond de elektronische identiteitskaart en de centrale noodnummerafdeling.