Wereldwijde alliantie streeft naar consumentvriendelijke, in thuisnetwerk gekoppelde CE-, pc- en mobiele apparaten.
De Digital Home Working Group (DHWG) heeft haar naam gewijzigd in de Digital Living Network Alliance (DLNA). Tevens heeft de alliantie aangekondigd dat de Home Networked Device Interoperability Guidelines v1.0 nu beschikbaar zijn. Deze Interoperability Guidelines betreffen richtlijnen voor het ontwerp van consumentenelektronica (CE), pc-apparatuur en mobiele apparaten, waardoor deze apparaten in staat zijn onderling content uit te wisselen via een (draadloos) thuisnetwerk. Digital Living Network Alliance verwacht dat de eerste producten op basis van de Interoperability Guidelines v1.0 rond het einde van dit jaar op de markt komen.
Onderzoeksrapporten voorspellen dat in 2008 52 procent van de Amerikaanse huishoudens die online zijn en 47 procent van de Europese huishoudens die breedband hebben een thuisnetwerk zullen hebben. Wat betreft de regio Azië/Pacific voorspelt een recent onderzoek dat thuisnetwerken net zo hard zullen groeien als het aantal huishoudens met breedband.
‘Consumenten verwachten dat ze makkelijk met het ene netwerkproduct content kunnen benaderen die is opgeslagen op een netwerkproduct van een andere fabrikant. In minder dan een jaar heeft DLNA grote vooruitgang geboekt om dit mogelijk te maken’, aldus Scott Smyers, voorzitter van de raad van bestuur van DLNA. ‘De Interoperability Guidelines weerspiegelen een wereldwijde consensus onder de leden van DLNA om aan deze verwachting te voldoen.’
In de Home Networked Device Interoperability Guidelines v1.0 heeft DLNA twee belangrijke componenten gedefinieerd – de mediaserver en het media-renderingapparaat – die noodzakelijk zijn voor naadloze samenwerking tussen apparaten in een thuisnetwerk. Deze componenten zijn gebaseerd op open standaarden zoals Internet Protocol (IP), HTTP en UPnP- en WiFi-protocollen. Digital Living Network Alliance maakt gebruik van breed geaccepteerde specificaties om toepassing van de richtlijnen binnen de CE-, pc- en mobiele sector te stimuleren.
De Interoperability Guidelines v1.0 specificeren een reeks vereiste formaten voor beeld, geluid en audiovisuele media. Het eerste addendum zal optionele mediaformaten definiëren om de reikwijdte van de richtlijnen te vergroten. Het gebruik van slimme afstandbedieningen en mobiele apparatuur zoals mobiele telefoons zullen in de toekomst ook worden opgenomen. Halverwege 2005 zal DLNA zijn officiële certificatie- en logoprogramma lanceren, dat consumenten in staat stelt apparaten die volgens de DLNA-richtlijnen zijn gebouwd te herkennen.
Naamswijziging
Met de naamswijziging van Digital Home Working Group in Digital Living Network Alliance onderstreept DLNA de ontwikkeling die de organisatie heeft doorgemaakt van een werkgroep naar een formele alliantie. De naamswijziging weerspiegelt de rol van DLNA in de vormgeving van de digitale leefomgeving. De publicatie van de Interoperability Guidelines is de eerste grote stap die DLNA in deze richting zet. Onder de vlag van DLNA zullen grote, wereldwijd opererende ondernemingen blijven samenwerken aan de verdere uitwerking van de Interoperability Guidelines en het stimuleren van de toepassing ervan.
Groei
DLNA is opgericht in juni 2003 en had toen 17 leden. Op dit moment telt de organisatie meer dan 140 leden, verspreid over 14 landen. De snelle groei van het ledental geeft aan dat er binnen alle betrokken branches grote interesse is in gezamenlijke initiatieven op het gebied van interoperabiliteit.
De organisatie wordt aangestuurd door 16 organisaties die bij de oprichting betrokken waren: Fujitsu, HP, Intel, IBM, Kenwood, Lenevo, Microsoft, NEC Personal Products, Nokia, Panasonic (Matsushita Electric Industrial), Philips, Samsung, Sharp, Sony, STMicroelectronics and Thomson. Al deze organisaties hebben binnen de DLNA de status van ’promoter’. Onlangs heeft ook Texas Instruments binnen DLNA de status ’promoter’ gekregen.