De Belgische netwerkintegrator Telindus heeft zijn organisatie grondig gewijzigd. Dit betekent onder meer het schrappen van twintig 'corporate' functies.
De belangrijkste verandering is de toewijzing van vier regionale vice presidents. Jan De Schepper wordt daardoor naast België en Luxemburg ook verantwoordelijk voor Nederland. Dat is een oude verzuchting van De Schepper die België uitbouwde tot de enige winstgevende regio binnen de Telindusgroep met een aandeel van 50 procent diensten.
De Duitser Andy Zinga, in oktober vorig jaar aangetrokken als vice president business development, zal moeten bewijzen dat hij Duitsland terug op het droge krijgt. Daar zijn twintig van de honderd werknemers aan de deur gezet na aanhoudend teleurstellende resultaten. Zinga wordt naast Duitsland ook verantwoordelijk voor Groot-Brittannië en de Scandinavische landen (waar enkel met doorverkopers wordt gewerkt).
Javier Martin, de managing director van Spanje, krijgt de regio Zuid-Europa toegewezen. Daarin zijn ook de zwakke broertjes Italië en Zwitserland vervat. En tenslotte zal Guy Vanderlinden de 'nieuwe markten' aanpakken, zoals China, Thailand, Israel en Hongarije.
Vincent Simonart wordt vice president Solutions en gaat zich onder andere op de nieuwe 'Intelligent Network Service Provider'-aanpak richten. Simonart werd twee jaar geleden aangetrokken om de strategie uit te werken. Die strategie wordt sinds vorig jaar door Carmen Cordier verzorgd.
De reorganisatie zou voor de Leuvense netwerkintegrator in de tweede jaarhelft een kostenbesparing van vijf miljoen euro opleveren. Het drukt echter wel op het resultaat van de eerste zes maanden. Er is voor de reorganisatie in totaal vier miljoen euro uitgetrokken. Het totale verlies voor de eerste jaarhelft wordt mede daardoor geschat op zes miljoen
In dit artikel wordt gesuggereerd dat Telindus België het enige winstgevende land is binnen de Telindus Groep. En dat Jan de Schepper verantwoordelijk wordt voor Nederland omdat het in ons land niet goed zou gaan met Telindus. Deze beide suggesties zijn onjuist. Telindus Nederland heeft vorig jaar ‘gewoon’ winst gemaakt, net zoals in alle voorgaande jaren sinds zijn oprichting in 1985. Onder de contracten die we de afgelopen periode hebben binnengehaald, vallen onder meer de implementatie en het onderhoud van Surfnet 6, dat medio volgend jaar in gebruik wordt genomen. Bij Planon en SITA heeft Telindus een multiservice IP-netwerk geïmplementeerd. Fortis is live met het Next WAN, een redundant uitgevoerde netwerkring tussen de belangrijkste Fortis-kantoren in Nederland. Een laatste voorbeeld dat ik wil noemen is het Titaan-netwerk van het Ministerie van Defensie.
Nederland als land heeft het economisch moeilijk.Natuurlijk wij zitten momenteel in moeilijker vaarwater, zoals vrijwel velen in deze markt. Dat Telindus als groep initiatieven bundelt in regio’s is een veelbelovend initiatief waar we heel wat resultaat door synergieën uit zullen halen. Dit staat echter naast de activiteiten in Nederland als operationele entiteit en daarom doet bovenstaand artikel geen recht aan de situatie bij Telindus in Nederland en aan al onze klanten die ons jarenlang ondersteunen. Ik hoop hiermee mogelijke misvattingen rechtgezet te hebben.
Gaby Lips, managing director Telindus Nederland, Corporate Vice President